Wykonanie
Kolejna propozycja deserowa z
truskawkami w roli głównej. Tym razem z zastosowaniem
jogurtu naturalnego. Ten smakołyk zniknął z naszego gościnnego stołu w mgnieniu oka. Bardzo wszystkim posmakował ku mojej uciesze. To jest niezwykle miłe uczucie, gdy można za pomocą dobrego jedzonka wprowadzić gości w świetny nastrój.Przepis pochodzi z "Najlepszych przepisów Claudii" z zeszytu "48 pomysłów na magiczne
truskawki".

Składniki
biszkoptu * :4
jajka4 łyżki gorącej
wody12,5 dag
cukru12,5 dag
mąki pszennejszczypta
soliszczypta
proszku do pieczenia* UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód
tortowy .Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych w przepisie lub bez zmian, wówczas uzyskamy tort nieco wyższy.Składniki masy
jogurtowo - truskawkowej :50 dag
truskawek + 5 dag
cukru3 szklanki
jogurtu naturalnego + 4 łyżki
cukru½ łyżeczki esencji waniliowej3 płaskie łyżki
żelatyny1 szklanka
śmietany kremowej 30 %Składniki dekoracji :50 dag
truskawek + 5 dag
cukru2
galaretki truskawkowe + 1¾ szklanki wrzątku3 łyżki
śmietany kremowej 30 %

Wykonanie
biszkoptu :
Żółtka ucieramy z
cukrem i gorącą
wodą do uzyskania pulchnej masy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli i dodajemy do masy
żółtkowej. Delikatnie mieszając wsiewamy porcjami
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch
biszkoptu ścinamy.Wykonanie
tortu :Całość
truskawek (1 kg) miksujemy z
cukrem (10 dag) i przecieramy.
Jogurt miksujemy z
cukrem, dodajemy esencję
waniliową i rozpuszczoną w ½ szklanki wrzątku
żelatynę (w razie potrzeby podgrzewamy, uwarzając, aby nie doprowadzić do wrzenia). Dzielimy na pół. Jedną część dodajemy do połowy zmiksowanych
truskawek, drugą do ubitej
śmietany, każdą dokładnie mieszając. Nim obie masy całkowicie stężeją, wkładamy je do woreczków foliowych.Obcinamy rogi i wyciskamy na przemian biały i kolorowy mus, tworząc na
biszkoptowym spodzie 2 warstwy okręgów. Wstawiamy do lodówki. Pozostałe zmiksowane
truskawki dodajemy do
galaretek rozpuszczonych w 1¾ szklanki wrzątku(w razie potrzeby podgrzewamy).Lekko tężejące wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Gdy zastygnie, dekorujemy stróżkami
śmietanki i ponownie umieszczamy w lodówce.