ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy zawijaniec z serem i śliwkami

Drożdżowy zawijaniec z serem i śliwkami

nazwa

Wykonanie

Znalazłam ten przepis kilka lat temu w sieci i spisałam go do mojego zeszytu z przepisami nr 4 (zebrałam ich 7 nim zaczęłam zapisywać receptury w pamięci mojego komputera).
Zainteresował mnie ciekawy sposób zawijania ciasta. W oryginale ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami, ja je zrobiłam z serem. Do tego rabarbarowy lukier. W smaku rewelacyjne. W wyglądzie genialne.
Źródło: Domowe Wypieki .
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
Ciasto:
400 g mąki
100 g masła, roztopionego, lekko ciepłego
150 ml lekko ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
60 g cukru
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
Drożdże rozetrzeć z cukrem, solą oraz mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 5 minut.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać jajko, żółtko oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiać kilka minut, stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Ciasto powinno być dosyć gęste, lśniące i odstawać od ścianek naczynia. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
150 g sera twarogowego
2 łyżki cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
ok. 700 g wypestkowanych śliwek
1-2 łyżki cukru, do posypania ciasta
Wszystkie składniki umieścić w średniej misce i rozdrobnić blenderem. Można również rozgnieść twaróg widelcem i wmieszać pozostałe składniki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 35 x 40 cm. Pokroić wzdłuż na 3 paski. Na każdym z nich rozsmarować masę serową, a następnie zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego z boków.
Rulony z serem ułożyć w tortownicy w kształcie ślimaka, zostawiając między nimi małe odstępy. W nich ułożyć połówki śliwek. Przykryć tortownicę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Wyrośnięte ciasto posypać z wierzchu cukrem i piec przez ok. 45 minut, aż do zrumienienia.
Lukier rabarbarowy:
50 g cukru
50 ml wody
sok z połowy cytryny
ziarenka z 1/4 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można pominąć)
40 g oczyszczonego rabarbaru (części czerwone), pokrojonego na drobno (można również użyć borówek, jagód, malin, porzeczek, a także śliwek - owoców, które dadzą kolor)
ok. 120 g przesianego cukru pudru
W małym garnku wymieszać cukier, wodę, sok z cytryny oraz wanilię i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kawałki rabarbaru i podgrzewać dalej, aż rabarbar się rozpadnie, a sok zamieni w syrop (ok. 4-5 minut). Odcedzić na drobnym sitku, zachowując płyn.
Stopniowo dodawać przesiany cukier puder do syropu i dokładnie mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Polukrować wystudzone ciasto.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/07/drozdzowy-zawijaniec-z-serem-i-sliwkami.html