Wykonanie

Znalazłam ten przepis kilka lat temu w
sieci i spisałam go do mojego zeszytu z przepisami nr 4 (zebrałam ich 7 nim zaczęłam zapisywać receptury w pamięci mojego komputera).Zainteresował mnie ciekawy sposób zawijania ciasta. W oryginale
ciasto drożdżowe z
makiem i
śliwkami, ja je zrobiłam z
serem. Do tego
rabarbarowy lukier. W smaku rewelacyjne. W wyglądzie genialne.Źródło: Domowe Wypieki .Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:Ciasto:400 g
mąki100 g
masła, roztopionego, lekko ciepłego150 ml lekko ciepłego
mleka20 g świeżych
drożdży60 g
cukruszczypta
soli1
jajko1
żółtkoDrożdże rozetrzeć z
cukrem,
solą oraz
mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 5 minut.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
jajko,
żółtko oraz wyrośnięte
drożdże. Wyrabiać kilka minut, stopniowo dolewając rozpuszczone
masło. Ciasto powinno być dosyć gęste, lśniące i odstawać od ścianek naczynia. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.W tym czasie przygotować masę
serową.Masa serowa:150 g
sera twarogowego2 łyżki
cukru2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoDodatkowo:ok. 700 g wypestkowanych
śliwek1-2 łyżki
cukru, do posypania ciastaWszystkie składniki umieścić w średniej misce i rozdrobnić blenderem. Można również rozgnieść
twaróg widelcem i wmieszać pozostałe składniki.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować
masłem.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysypanej
mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 35 x 40 cm. Pokroić wzdłuż na 3 paski. Na każdym z nich rozsmarować masę
serową, a następnie zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego z
boków.

Rulony z
serem ułożyć w tortownicy w kształcie
ślimaka, zostawiając
między nimi małe odstępy. W nich ułożyć połówki
śliwek. Przykryć tortownicę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. 20 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.Wyrośnięte ciasto posypać z wierzchu
cukrem i piec przez ok. 45 minut, aż do zrumienienia.
Lukier rabarbarowy:50 g
cukru50 ml
wodysok z połowy
cytrynyziarenka z 1/4
laski wanilii lub 1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią (można pominąć)40 g oczyszczonego
rabarbaru (części czerwone), pokrojonego na drobno (można również użyć
borówek,
jagód,
malin,
porzeczek, a także
śliwek -
owoców, które dadzą kolor)ok. 120 g przesianego
cukru pudruW małym garnku wymieszać
cukier,
wodę,
sok z cytryny oraz
wanilię i podgrzewać na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści. Następnie dodać kawałki
rabarbaru i podgrzewać dalej, aż
rabarbar się rozpadnie, a sok zamieni w
syrop (ok. 4-5 minut). Odcedzić na drobnym sitku, zachowując płyn.Stopniowo dodawać przesiany
cukier puder do
syropu i dokładnie mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Polukrować wystudzone ciasto.Życzę smacznego!



