Wykonanie
pierogow a altern atyw a bez
mlek a i bi ałej m ą kiPyszne i zdrowe pierożki pełnozi arniste. Bez
posm aku
chlebowego, który wyczuw alny jest np. w pierog ach z m aki żytniej. Sm ak orkiszowych podp asow ał mi ide alnie. Ci asto lepi się również b ardzo przyjemnie.Ost atnio dużo się dzieje i w zwi ą zku z tym m ało cz asu n a dod aw anie postów n a blog a. Przede wszystkim br ak cz asu n a zrobienie zdjęć w ci ą gu dni a, bo wieczorem świ atło n a to nie pozw al a. Od około 3 tygodni wprow adz am pow ażne zmi any w odżywi aniu. Popch an a chęci ą z ajęci a się swoim odżywi aniem n a dobre, odwiedził am dietetyczkę - n aturoter apeutkę. Diet a któr ą mi z alecił a, m a sporo z ak azów i z aleceń. Przede wszystkim b ez
cukru, pszenicy, żyt a i jęczmieni a or ąz krowiego n abi ału. I to ost atnie jest dl a mnie n ajgorsze :( Z aczęł am piec
chleb, robić zdrowe
słodycze i jeść dużo więcej roślin str
aczkowych. M am n adzieję, że ter az, kiedy ciemniej robi się już sporo później,
będę mi ał a więcej ok azji n a regul arne dod aw anie postów :)Będzie się ter az poj awi ać sporo zdrowych przepisów, ale cz asem z apewne pozwolę sobie n a drobne grzeszki :)Wczor aj, z r acji że mi ał am wyj
atkowo dużo cz asu zrobił am grochówkę i pierogi. Z pierog ami mi ał am trochę problemów. Ci asto które zrobił am n a pocz
atku, bo w pl an ach mi a ł am bezglutenowe z m ą ki grycz anej i ryżowej - kompletnie się nie kleiło i str asznie rw ało. Zmęczon a i zł a zdecydow ał am się zmienić m ą kę. Zrobił am ci asto 100% z m aki orkiszowej pełnozi arnistej. Gluten niestety pozost ał, ale pszenicy nie m a, czyli cel nr. 1 zost ał osi ą gnięty :) W mojej ust alonej diecie orkisz jest dozwolony, więc w
sumie fin alnie wyszł am n a plus :)

Skł adniki:Farszs zkl ank a k
aszy grycz anej (suchej)500g piecz arek
cebul a (j a użył am 3 b.m ałych)
sól i
pieprzm
asłooliw a z
oliwekopcjon alnie
jajko*
serCi asto500g
maki orkiszowej pełnoziarnistejok. szklanka gorącej
wody3-4 łyżki
oleju1
jajkoszczypta
soli
Wykon anie:
Kaszę gotujemy na sypko w proporcji 1:2 (
kasza:
woda lub
bulion) Jeśli używamy
wody, doprawiamy
kaszę pieprzem sola i ewent. słodk ą
papryk ą .
Cebulkę szklimy n a zimnym
maśle i łyżce
oliwy. Dodajemy pokrojone lub starte na t arce o grubych oczkach
pieczarki. Solimy lekko i dodajemy
pieprz. Podsmaż amy do odparowani a. Ja resztę
wody odcisnęłam później na durszlaczku.Po ostudzeniu
miesz amy
kaszę z
pieczarkami, przyprawiamy do smaku. Można opcjonalnie dodać 1
jajko lub np
ser .Ci asto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej lekko m ąk ą orkiszow ą, wycinamy pierożki i lepimy :)Gotujemy n a wrz
ątku, solimy po ugotow a niu.Pod ajemy z ulubionymi dod atk ami. U n as tym r azem m asełko i
śmiet ank a.