ßßß Cookit - przepis na Pierogi z mąki orkiszowej pełnoziarnistej z kaszą gryczaną i pieczarkami

Pierogi z mąki orkiszowej pełnoziarnistej z kaszą gryczaną i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

pierogow a altern atyw a bez mlek a i bi ałej m ą ki
Pyszne i zdrowe pierożki pełnozi arniste. Bez posm aku chlebowego, który wyczuw alny jest np. w pierog ach z m aki żytniej. Sm ak orkiszowych podp asow ał mi ide alnie. Ci asto lepi się również b ardzo przyjemnie.
Ost atnio dużo się dzieje i w zwi ą zku z tym m ało cz asu n a dod aw anie postów n a blog a. Przede wszystkim br ak cz asu n a zrobienie zdjęć w ci ą gu dni a, bo wieczorem świ atło n a to nie pozw al a. Od około 3 tygodni wprow adz am pow ażne zmi any w odżywi aniu. Popch an a chęci ą z ajęci a się swoim odżywi aniem n a dobre, odwiedził am dietetyczkę - n aturoter apeutkę. Diet a któr ą mi z alecił a, m a sporo z ak azów i z aleceń. Przede wszystkim b ez cukru, pszenicy, żyt a i jęczmieni a or ąz krowiego n abi ału. I to ost atnie jest dl a mnie n ajgorsze :( Z aczęł am piec chleb, robić zdrowe słodycze i jeść dużo więcej roślin str aczkowych. M am n adzieję, że ter az, kiedy ciemniej robi się już sporo później, będę mi ał a więcej ok azji n a regul arne dod aw anie postów :)
Będzie się ter az poj awi ać sporo zdrowych przepisów, ale cz asem z apewne pozwolę sobie n a drobne grzeszki :)
Wczor aj, z r acji że mi ał am wyj atkowo dużo cz asu zrobił am grochówkę i pierogi. Z pierog ami mi ał am trochę problemów. Ci asto które zrobił am n a pocz atku, bo w pl an ach mi a ł am bezglutenowe z m ą ki grycz anej i ryżowej - kompletnie się nie kleiło i str asznie rw ało. Zmęczon a i zł a zdecydow ał am się zmienić m ą kę. Zrobił am ci asto 100% z m aki orkiszowej pełnozi arnistej. Gluten niestety pozost ał, ale pszenicy nie m a, czyli cel nr. 1 zost ał osi ą gnięty :) W mojej ust alonej diecie orkisz jest dozwolony, więc w sumie fin alnie wyszł am n a plus :)
Skł adniki:
Farsz
s zkl ank a k aszy grycz anej (suchej)
500g piecz arek
cebul a (j a użył am 3 b.m ałych)
sól i pieprz
m asło
oliw a z oliwek
opcjon alnie
jajko
* ser
Ci asto
500g maki orkiszowej pełnoziarnistej
ok. szklanka gorącej wody
3-4 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli
Wykon anie:
Kaszę gotujemy na sypko w proporcji 1:2 (kasza:woda lub bulion) Jeśli używamy wody, doprawiamy kaszę pieprzem sola i ewent. słodk ą papryk ą .
Cebulkę szklimy n a zimnym maśle i łyżce oliwy. Dodajemy pokrojone lub starte na t arce o grubych oczkach pieczarki. Solimy lekko i dodajemy pieprz. Podsmaż amy do odparowani a. Ja resztę wody odcisnęłam później na durszlaczku.
Po ostudzeniu miesz amy kaszę z pieczarkami, przyprawiamy do smaku. Można opcjonalnie dodać 1 jajko lub np ser .
Ci asto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej lekko m ąk ą orkiszow ą, wycinamy pierożki i lepimy :)
Gotujemy n a wrz ątku, solimy po ugotow a niu.
Pod ajemy z ulubionymi dod atk ami. U n as tym r azem m asełko i śmiet ank a.
Źródło:http://cieszysiemicha.blogspot.com/2014/04/pierogi-z-maki-orkiszowej.html