ßßß Cookit - przepis na Łosoś. Bulgur. Monty Python

Łosoś. Bulgur. Monty Python

nazwa

Wykonanie

Przeczytałam, że pewien słynny Brytyjczyk zastąpił w swoim dawnym przepisie ryż, uwaga.....KALAFIOREM! Oto dowód jego kunsztu, co dał do zrozumienia recenzent.
Potraktowałam to jak wyzwanie rzucone Królowi Arturowi w filmie "Monty Python i Święty Graal" a polegające na ścięciu najwyższego drzewa w lesie...ŚLEDZIEM.
Król odmówił, bo był mądry i zapewne wiedział, że tak łatwe zadanie nie jest godne wysiłku koronowanej głowy.
Ja natomiast, prosta gospodyni domowa, nie poskromiłam swej znarowionej ambicji, pozamieniałam w starych przepisach wszystko co potrafiłam i jak potrafiłam najmądrzej. Efekt przedstawiam poniżej. Moim zdaniem jest to "kulinarna grafomania". Bardzo smaczna.
Składniki:
500 g filetu z łososia bez skóry
150 g wędzonego boczku
100 g kaszy bulgur
300 ml bulionu z kostki
5 łyżek tartej bułki
1 jajko
garść odsączonych kaparów
sok z 1 cytryny
10 łyżek mąki mąki
biała część 1 pora
1 cebula
5 połówek brzoskwiń z puszki
400 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki octu z czerwonego wina
1 duża łyżka musztardy "francuskiej"
2 duże garści tartego żółtego sera
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać pokrojonego pora i brzoskwinie, smażyć 3 minuty. Dodać przecier pomidorowy, po 1 łyżeczce soli i cukru oraz 1/2 szklanki wody. Przykryć, dusić na małej mocy palnika przez 15 minut. Po tym czasie odstawić, zmiksować blenderem, doprawić octem. Dosolić, jeśli trzeba. Dodać musztardę, wymieszać.
Filet z łososia skropić cytryną, posolić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, gdy będzie gorący dodać łyżkę masła, gdy masło się spieni, położyć na nim łososia i zrumienić z obu stron. Zdjąć z patelni, odsączyć na papierowym ręczniku. Odstawić. Tłuszcz ze smażenia ryby wylać.
Na tę samą patelnię wrzucić boczek pokrojony w paski, usmażyć "na chrupko", dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kaszę.
Wszystko razem smażyć przez chwilę, wlać rosół i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Odstawić, wystudzić.
Łososia podzielić na kawałki.
Uduszoną kaszę z boczkiem wymieszać z surowym jajkiem, bułką tartą, 1 garścią sera i kaparami. Dodać łososia i wymieszać wszystko jeszcze raz (delikatnie, żeby kawałki ryby się nie rozpadły).
Uformować kulki o średnicy około 6 cm., obtoczyć w mące, spłaszczyć. Pulpety formuje się łatwiej, jeśli po zrobieniu każdej sztuki opłucze się ręce wodą- wtedy masa nie klei się do dłoni. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić pulpety z obu stron.
Zdjąć z patelni, ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej tłuszczem, zalać sosem, posypać serem. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni z termoobiegiem tak długo, aż ser się zrumieni.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2014/11/osos-bulgurmonty-python.html