Wykonanie
Przyprawy to jest to co najbardziej kocham w kuchni. One dają tyle możliwości. Zawsze
śmieje się z mężem, że ja wolę gotować a on piec, bo pieczenie słodkości jest bardziej dla matematycznych umysłów - znamy dokładnie każdy składnik, jego miarę i kolejność dodawania- podczas gdy gotowanie potraw jest niczym przygoda w której ponieść Cię może fantazja.

Możesz kombinować, dodawać rożne produkty i znając smaki oraz możliwości ich łączenia bardzo często wyjdzie Ci z tego rewelacyjne danie.



W naszej kuchni nie używamy tak dużo
soli jak w naszych rodzinnych domach. Za to stosujemy wiele zamienników. W przyprawach suszonych jest tak wiele
soli,iż gdy chcemy nie musimy jej stosować prawie wcale. Oczywiście solenie
ziemniaków,
makaronu,
ryżu czy tradycyjnych zup jest nieodzowne, ale nie używany jej wtedy w nadmiarze.Na początku najważniejsze jest aby dużo czytać o właściwościach danych przypraw i
ziół oraz sprawdzać listy produktów do których pasują.Według mnie
przyprawy można podzielić na te: zapomniane, tradycyjne, włoskie i orientalne - przez Polaków.Te zapomniane to
przyprawy używane przez nasze babcie w dużych ilościach gdy nie było jeszcze substancji konserwujących i "sztucznych" dodatków. Na szczęście pojawiają się one w naszych domach coraz częściej wraz z trendami zdrowego odżywiania.Zapomniane :
lubczyk,
estragon, cząber,
szałwia,
liść laurowy,
ziele angielskie,
majeranek,
gałka muszkatołowa,
jałowiecTradycyjne
przyprawy to oczywiści
sól,
papryka i
pieprz,Włoskie to przede wszystkim
czosnek,
oregano,
bazylia,
rozmarynOrientalne :
chili,
kolendra,
garam masala,
anyż,
szafran,
pieprz czerwony,
pieprz syczuański

Przykładowo z doświadczenia oraz oczytania;P
mogę stwierdzić,iż najlepszymi
ziołami na trawienie są: cząber,
kminek,
kolendra,
majeranek
Lubczyk może nam zastąpić tradycyjne
przyprawy do zup w formie
vegety czy
magi gdyż przypomina je smakiem.
Liść laurowy i
ziele angielskie dodane do zupy na początku gotowania nadadzą im wyraźniejszy smak.
Majeranek na wyrazisty smak i zapach i idealnie nadaje się do dań
fasolowych i
grochowych oraz jeśli ktoś lubi tłustych
mięs - dając organizmowi odsapnąć, pozwalając lepiej trawić.Istnieje jeszcze wiele przypraw i
ziół, które można poznać i zastosować i do tego bardzo zachęcam.:)