Wykonanie

Wczoraj pierwszy raz robiłam taki sos do pasty i muszę przyznać nieskromnie, iż wyszedł rewelacyjnie! Może to sprawka przepisu, a może to ta miłość do gotowania;D Jest zdrowszą wersją mojego spaghetti. Polecam szczególnie ten przepis - jest w nim coś z prawdziwych Włoskich smaków i aromatów.Ponadto nie zaklepujemy tego sosu - tylko redukujemy,
mięso wołowe jest chude, a
pomidory z puszki - jak dowiedziałam się niedawno zawierają więcej witamin i minerałów niż te świeże;)Składniki:Jako dodatek - długi
makaron z
mąki z pszenicy Durum lub
pełnoziarniste pieczywo500g chudego
mięsa wołowego2 średnie
marchewki2
łodygi selera naciowego1 średnia
cebula2 puszki
pomidorów bez skórki - musimy je rozgnieść widelcem, tłuczkiem do
ziemniaków - na miazgę
oliwa z oliwek, mały kawałek
masła1/4 szklanki dobrego
białego wina3/4 szklanki
wody1
liść laurowypieprz czarny świeżo mielony ,
sólgałka muszkatołowaopcjonalnie - tarty
ser do posypania daniaPrzygotowanie:Danie gotujemy przez cały czas na wolnym ogniu.I. W garnku na
oliwie z oliwek podgotowujemy pokrojone w kostkę:
marchew,
selera naciowego i
cebulę. Po chwili dodajemy
masło,
sól i
pieprz. Dokładnie mieszamy - ok. 10minut.II. Gdy warzywa podduszą się dodajemy do nich
mięso - ok. 15-20 minutIII. Gdy
mięso podgotuje się dodajemy
białe wino,
wodę, rozgniecione
pomidory oraz
liść laurowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 2,5 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. W trakcie gotowania zauważymy, iż sos redukuje się. Po 1,5 h winniśmy sprawdzić czy nie brakuje nam przypraw. Ja mimo tego, iż nie
daje prawie w ogóle
soli musiałam jej dać całkiem sporo, podobnie
pieprzu. - dodajemy odrobinę przypraw, mieszamy dokładnie i po kilku minutach ponownie próbujemy. Musimy pamiętać, iż
przyprawy muszą
mieć czas na przegryzienie się. Ponadto dodałam płaska łyżeczkę
cukru (
pomidory z puszki były mocno kwaskowate).IV. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki
gałki muszkatołowej.Danie jest gotowe!! Sos możemy jeść z
chlebem lub podać go z
makaronem i tartym
serem. Danie możemy ozdobić świeżą
bazylią lub
natka pietruszki;)Smacznego!!

Przepis ten pochodzi od Budiego Valastro i został minimalnie przeze mnie zmieniony. W jego przepisie oprócz
mięsa wołowego dodaje się także
mięso wieprzowe - którego nie lubię i staram się je stosować niezwykle rzadko;) może ma to związek z moją grupą
krwi ;) Ponadto ze względu na większą ilość
mięsa występuje także ilościowo więcej składników.