ßßß Cookit - przepis na Śródziemnomorska: Lekkie Bolognese

Śródziemnomorska: Lekkie Bolognese

nazwa

Wykonanie

Wczoraj pierwszy raz robiłam taki sos do pasty i muszę przyznać nieskromnie, iż wyszedł rewelacyjnie! Może to sprawka przepisu, a może to ta miłość do gotowania;D Jest zdrowszą wersją mojego spaghetti. Polecam szczególnie ten przepis - jest w nim coś z prawdziwych Włoskich smaków i aromatów.
Ponadto nie zaklepujemy tego sosu - tylko redukujemy, mięso wołowe jest chude, a pomidory z puszki - jak dowiedziałam się niedawno zawierają więcej witamin i minerałów niż te świeże;)
Składniki:
Jako dodatek - długi makaron z mąki z pszenicy Durum lub pełnoziarniste pieczywo
500g chudego mięsa wołowego
2 średnie marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 średnia cebula
2 puszki pomidorów bez skórki - musimy je rozgnieść widelcem, tłuczkiem do ziemniaków - na miazgę
oliwa z oliwek, mały kawałek masła
1/4 szklanki dobrego białego wina
3/4 szklanki wody
1 liść laurowy
pieprz czarny świeżo mielony ,sól
gałka muszkatołowa
opcjonalnie - tarty ser do posypania dania
Przygotowanie:
Danie gotujemy przez cały czas na wolnym ogniu.
I. W garnku na oliwie z oliwek podgotowujemy pokrojone w kostkę: marchew, selera naciowego i cebulę. Po chwili dodajemy masło, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy - ok. 10minut.
II. Gdy warzywa podduszą się dodajemy do nich mięso - ok. 15-20 minut
III. Gdy mięso podgotuje się dodajemy białe wino, wodę, rozgniecione pomidory oraz liść laurowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 2,5 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. W trakcie gotowania zauważymy, iż sos redukuje się. Po 1,5 h winniśmy sprawdzić czy nie brakuje nam przypraw. Ja mimo tego, iż nie daje prawie w ogóle soli musiałam jej dać całkiem sporo, podobnie pieprzu. - dodajemy odrobinę przypraw, mieszamy dokładnie i po kilku minutach ponownie próbujemy. Musimy pamiętać, iż przyprawy muszą mieć czas na przegryzienie się. Ponadto dodałam płaska łyżeczkę cukru (pomidory z puszki były mocno kwaskowate).
IV. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Danie jest gotowe!! Sos możemy jeść z chlebem lub podać go z makaronem i tartym serem. Danie możemy ozdobić świeżą bazylią lub natka pietruszki;)
Smacznego!!
Przepis ten pochodzi od Budiego Valastro i został minimalnie przeze mnie zmieniony. W jego przepisie oprócz mięsa wołowego dodaje się także mięso wieprzowe - którego nie lubię i staram się je stosować niezwykle rzadko;) może ma to związek z moją grupą krwi ;) Ponadto ze względu na większą ilość mięsa występuje także ilościowo więcej składników.
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2012/02/srodziemnomorska-lekkie-bolognese.html