ßßß Cookit - przepis na Hamburgery

Hamburgery

nazwa

Wykonanie

Domowe, przygotowane od A do Z własnoręcznie. Doskonałe, choć muszę przyznać, że przyzwyczajeni do swojskich mielonych, fanami kotletów z czystej wołowiny nie jesteśmy. :) Kolejne podejście może w wersji chicken?
źródło przepisu: ugotuj.to
składniki na 4 porcje
4 bułki hamburgerowe
1/2 kg mielonego chudego mięsa wołowego
mała cebula
ząbek czosnku
łyżeczka musztardy Dijon
jajko
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili
sól, świeżo zmielony pieprz
dodatki
pomidor w plastrach
plasterki czerwonej cebuli
4 liście sałaty
ew. plasterki ogórka
sos pomidorowy
2 plastry bekonu
2 średnie obrane ze skórki pomidory
oliwa z oliwek
sól, pieprz, tymianek
Do miski z mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i całe jajko. Całość krótko wymieszać, tylko żeby składniki się połączyły. Mięso w misce podzielić na cztery części. Na papierze do pieczenia położyć uformowane kotlety. Wstawić do lodówki. Zrobić sos: na gorącą patelnię wlać oliwę z oliwek. Podsmażyć pokrojony bekon. Dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. W trakcie gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować. Mięso wyjąć z lodówki i upiec na grillu lub przełożyć na ruszt w piekarniku i piec w temperaturze 200 stopni przez 5 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej (dłużej, jeżeli ma być wypieczony). Bułki powinny być ciepłe i podpieczone, pomidory i cebula pokrojone w cienkie plastry. Na dolnej połówce bułki układać: sos, sałata, hamburger, pomidor, krążki cebuli, ogórek, potem kropla sosu i góra bułki. Ugnieść i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/09/Hamburgery.html