Wykonanie
Domowe, przygotowane od A do Z własnoręcznie. Doskonałe, choć muszę przyznać, że przyzwyczajeni do swojskich mielonych, fanami kotletów z czystej
wołowiny nie jesteśmy. :) Kolejne podejście może w wersji chicken?
źródło przepisu: ugotuj.toskładniki na 4 porcje4
bułki hamburgerowe1/2 kg mielonego chudego
mięsa wołowegomała
cebulaząbek
czosnkułyżeczka
musztardy Dijon
jajkoszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
chilisól, świeżo zmielony
pieprzdodatki
pomidor w plastrachplasterki
czerwonej cebuli4 liście
sałatyew. plasterki
ogórkasos pomidorowy2 plastry
bekonu2 średnie obrane ze skórki
pomidoryoliwa z oliweksól,
pieprz,
tymianekDo miski z
mięsem zetrzeć na tarce obraną
cebulę i
czosnek. Dodać
musztardę,
gałkę muszkatołową,
chili,
sól,
pieprz i całe
jajko. Całość krótko wymieszać, tylko żeby składniki się połączyły.
Mięso w misce podzielić na cztery części. Na papierze do pieczenia położyć uformowane kotlety. Wstawić do lodówki. Zrobić sos: na gorącą patelnię wlać
oliwę z oliwek. Podsmażyć pokrojony
bekon. Dodać obrane ze skórki
pomidory pokrojone na cząstki. Przyprawić
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Gotować na małym ogniu, aż
pomidory się rozpadną. W trakcie gotowania dodać odrobinę
wody. Sos można zmiksować.
Mięso wyjąć z lodówki i upiec na grillu lub przełożyć na ruszt w piekarniku i piec w temperaturze 200 stopni przez 5 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej (dłużej, jeżeli ma być wypieczony).
Bułki powinny być ciepłe i podpieczone,
pomidory i
cebula pokrojone w cienkie plastry. Na dolnej połówce
bułki układać: sos,
sałata, hamburger,
pomidor, krążki
cebuli,
ogórek,
potem kropla sosu i góra
bułki. Ugnieść i podawać.Smacznego!