Wykonanie

Kolejne spotkanie z Wypiekaniem na śniadanie. I znowu my w roli prowadzących. Dla niewtajemniczonych przypomnę:jest to wspólna akcja blogerów kulinarnych. Spotykamy się wirtualnie, tzn, każdy w swojej kuchni, przy swoim piekarniku. Jest zarzucany jakiś temat i wszyscy go wykonują. A
potem na zdjęciach oglądamy co kto przygotował.Tym razem zaproponowaliśmy właśnie drożdżówki z
makiem. Uwielbiamy takie bułeczki. Powolne, słodkie śniadania z
kubkiem kawy w dłoni to jest właśnie to, co lubimy. Zwłaszcza jeśli świeci słońce i można posiedzieć na ogródku.MASA MAKOWAPotrzebujemy:250 g suchego
maku60 g
miodu100 g ulubionych
bakalii (u nas
daktyle,
morele i
śliwki)25 g
orzechów włoskich4 łyżki kandyzowanej skórki
pomarańczy50 g
płatków migdałów1 łyżeczka pasty waniliowej
Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z
wody i studzimy.
Mak mielimy w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do
mielenia mięsa. Dodajemy pokrojone drobno
bakalie, posiekane
orzechy,
płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę
waniliową.Tak przygotowana masę
makową możemy zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni.DROŻDŻÓWKIPotrzebujemy:masa makowa z przepisu powyżej20 g świeżych
drożdży60 g
cukru125 g
mleka340 g
mąki pszennej3
jajka60 g
masłaszczypta
soliPrzygotowujemy zaczyn: do pojemnika kruszymy
drożdże, dodajemy łyżkę
cukru, 3 łyżki letniego
mleka, oprószamy porządnie
mąką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.Następnie w misce łączymy przesianą
mąkę,
cukier,
sól, dwa
żółtka, roztopione i ostudzone
masło. Dodajemy też letnie
mleko i zaczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy je do wyrośnięcia aż podwoi objętość.W czasie wyrastania ubijamy pianę z dwóch
białek i łączymy ją z masa
makową. Jeżeli tego nie zrobimy masa nie będzie ścisła i będzie nam się kruszyła w drożdżówkach.Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, wykładamy równo masę
makową i składamy na dwa (jak list do koperty). Wykrawamy podłużne
bułki i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu smarujemy
bułki jajkiem roztrzepanym z łyżką
mleka. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polewamy lukrem.Smacznego!W tym Wypiekaniu udział wzięli:Joanna z Różowa KuchniaElżbieta z W poszukiwaniu SlowLifeBożena z Moje domowe kucharzenie(lista uzupełniana na bieżąco)Strona Wypiekania na śniadanie: KLIKStrona tego wydarzenia: KLIK

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)