Wykonanie
Masę
makową można kupić w sklepie ..ale można także zrobić samodzielnie i będzie o wiele lepsza niż ta z puszki..Ja czasem kupuję i tą w puszce, ale warto czasem poświęcić trochę czasu i przygotować taką masę samodzielnie...wtedy można dodać do niej swoje ulubione
bakalie itd.Przepis na masę
makową mam od Pawła i
Madzi ..a w następnym
poście będzie przepis na bułeczki z taką masą , oczywiście też z przepisu Pawła i
Madzi. Tak przygotowana masę
makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni.Do gotowej masy makowej dodać ubitą pianę z
białek i już można przyrządzać bułeczki ..Przepis cytuję za Pawłem i Madzią, ale kombinacja
bakalii,
orzechów wedle własnych upodobań.

250 g suchego
maku60 g
miodu100 g ulubionych
bakalii (
daktyle,
morele i
śliwki)25 g
orzechów włoskich4 łyżki kandyzowanej skórki
pomarańczy50 g
płatków migdałów1 łyżeczka pasty waniliowej
Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z
wody i wystudzić.
Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do
mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno
bakalie, posiekane
orzechy,
płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę
waniliową.Tak przygotowana masę
makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni.