Wykonanie
Dzień dobry!Ostatnio prezentowałam Wam świetną
śniadaniową propozycję jaką są bez wątpienia maślane
rogale . Dzisiaj kolejna słodka, drożdżowa propozycja - tym razem pyszna, delikatna drożdżowa
chałka z
bakaliami. Ostatnio przygotowywałam ją na Wigilię. Tak, w Małopolsce
rybę podaje się właśnie ze słodką
chałką :-). Jednak ten wypiek nie jest zarezerwowany jedynie na święta, na co dzień z powodzeniem można ją również przygotować. Na weekendowe śniadanie, słodki deser w tygodniu. Wspaniale smakuje z prawdziwym
masłem! Koniecznie musicie ją przygotować.

Składniki:250 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży (można użyć suszonych)125 ml ciepłego
mleka50 g roztopionego
masła1/4 szklanki
cukru1
jajkopo 1 garści suszonych
śliwek,
moreli i
płatków migdałowychdodatkowo: 1
jajko + łyżka
mleka +
płatki migdałówWykonanie:Jeśli używasz świeżych
drożdży, najpierw przygotuj zaczyn -
cukier,
drożdże, odrobinę
mleka i
mąki wymieszaj, odstaw do podwojenia objętości. Jeśli używasz
suszonych drożdży, pomiń ten krok.
Morele i
śliwki drobno posiekaj. Następnie z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na trzy części, z każdej formujemy wałek, a następnie z
trzech wałków zaplatamy warkocz (można zapleść
chałkę z większej ilości wałków, jeśli się umie :-)). Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.Przed pieczeniem ciasto dokładnie smarujemy
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypujemy
migdałami. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Smacznego!