ßßß
Składniki:250 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży (można użyć suszonych)125 ml ciepłego mleka50 g roztopionego masła1/4 szklanki cukru1 jajkopo 1 garści suszonych śliwek, moreli i płatków migdałowychdodatkowo: 1 jajko + łyżka mleka + płatki migdałówWykonanie:Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw przygotuj zaczyn - cukier, drożdże, odrobinę mleka i mąki wymieszaj, odstaw do podwojenia objętości. Jeśli używasz suszonych drożdży, pomiń ten krok.Morele i śliwki drobno posiekaj. Następnie z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na trzy części, z każdej formujemy wałek, a następnie z trzech wałków zaplatamy warkocz (można zapleść chałkę z większej ilości wałków, jeśli się umie :-)). Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.Przed pieczeniem ciasto dokładnie smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy migdałami. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Smacznego!