Wykonanie
Zapraszam Was dzisiaj na pyszne
ciasto drożdżowe, warkocz z
dżemem cytrynowym. Pamiętam, ze jako dziecko nie lubiłam wypieków
drożdżowych a od jakiegoś czasu je uwielbiam.
Śmieję się, że gusta smakowe zmieniają się z
wiekiem. Tym razem zrobiłam warkocz nadziany rewelacyjnym
dżemem cytrynowym, wspaniały smak i aromat.
Cytrynowe smaki to jest coś co kocham.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:ciasto:- 280 g
mąki pszennej- 45 g
cukru- 45 g roztopionego
masła- 1
jajko- szczypta
solirozczyn:- 10 g świeżych
drożdży- pół łyżeczki
cukru- 100 ml ciepłego
mleka- 40 g
mąki pszennej- rozbełtane
jajko do posmarowania-
płatki migdałowe do posypania na wierzchuWykonanie:W miseczce mieszamy ciepłe
mleko (max 37 stopni) z rozkruszonymi
drożdżami,
cukrem i
mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
jajko, roztopione
masło,
cukier,
sól i roczyn
drożdżowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie na stolnicy podsypanej
mąką wykłądamy ciasto i rozwałkowujemy na owalny placek w kształcie prostokątnym. Na cieście rozsmarowujemy
dżem cytrynowy na całej powierzchni. Zawijamy jak roladę,
ostrym nożem kroimy na pół wzdłuż zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Pleciemy na przemian paski jak warkocz. Przenosimy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym
jajkiem i posypujemy
płatkami migdałów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 30-40 minut do zarumienienia. Studzimy i kroimy na kawałki.
Dżem cytrynowy nadaje ciastu niesamowity smak i aromat.