ßßß Cookit - przepis na Warkocz drożdżowy z dżemem cytrynowym

Warkocz drożdżowy z dżemem cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciasto drożdżowe, warkocz z dżemem cytrynowym. Pamiętam, ze jako dziecko nie lubiłam wypieków drożdżowych a od jakiegoś czasu je uwielbiam. Śmieję się, że gusta smakowe zmieniają się z wiekiem. Tym razem zrobiłam warkocz nadziany rewelacyjnym dżemem cytrynowym, wspaniały smak i aromat. Cytrynowe smaki to jest coś co kocham.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 45 g cukru
- 45 g roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
rozczyn:
- 10 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 40 g mąki pszennej
- rozbełtane jajko do posmarowania
- płatki migdałowe do posypania na wierzchu
Wykonanie:
W miseczce mieszamy ciepłe mleko (max 37 stopni) z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, roztopione masło, cukier, sól i roczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie na stolnicy podsypanej mąką wykłądamy ciasto i rozwałkowujemy na owalny placek w kształcie prostokątnym. Na cieście rozsmarowujemy dżem cytrynowy na całej powierzchni. Zawijamy jak roladę, ostrym nożem kroimy na pół wzdłuż zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Pleciemy na przemian paski jak warkocz. Przenosimy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 30-40 minut do zarumienienia. Studzimy i kroimy na kawałki. Dżem cytrynowy nadaje ciastu niesamowity smak i aromat.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/02/warkocz-drozdzowy-z-dzemem-cytrynowym.html