Wykonanie
Dziś coś małego na ząb do
kawy. Proponuję
ciastka drożdżowe w dwóch wersjach aczkolwiek różnica pojawia się dopiero przy formowaniu gotowego ciasta- skład i wykonanie takie samo.Rogaliki
drożdżowe z czekoladą/ Bułeczki z
dżemem- 0,5 kg
mąki pszennej + 3 łyżki- pół kostki
drożdży- 1
jajko- 6 łyżek
cukru- 4 łyżki stopionego , przestudzonego
masła- szklanka
mleka o temp. pokojowej lub lekko ciepłego- szczypta
soli.- czekolada/dżem
Drożdże rozkruszamy do miski, wlewamy
mleko, wsypujemy 3 łyżki
cukru i 3 łyżki
mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy nasz zaczyn ( prosty prawda:) ) w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia. Kiedy nasz zaczyn podwoi mniej więcej swoją objętość dolewamy
masło, wrzucamy
jajko, resztę
cukru i
mąki i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odstawać od ręki.
Ciasto drożdżowe potrzebuje dużo powietrza i dużo ciepła, żeby pięknie rosło, także nie żałujmy naszych rąk do wyrabiania. Wyrobione ciasto oprószamy
mąką i dostawiamy znów do wyrośnięcia na jakąś godzinkę. Ważne , żeby odstawić ciasto w ciepłe miejsce i przykryć najlepiej bawełnianą ściereczką ale zwykła czysta ścierka kuchenna tez się nada. Po godzince znów delikatnie wyrabiamy ciasto ale tylko chwilę, żeby
drożdże znów poczuły ciepło i formujemy z nich albo
rogale ( ciasto wałkujemy w koło i wykrawamy trójkąty , gdzie na każdy szeroki koniec układamy kosteczkę
czekolady i rolujemy zawijając końce) albo bułeczki ( formujemy kulkę a do środka nakładamy odrobinę
dżemu)Ja zawsze smaruje gotowe wyroby
jajkiem , żeby był połysk ale to nie jest warunek konieczny. Wkładamy nasze produkty do pieca rozgrzanego na 180C i pieczemy ok 20-25 min. Bułeczek i rogalików wychodzi około 15 z podanego przepisu.
Bułeczki na zdjęciach dla porównania są bez
jajka( dla połysku)
rogale są z
jajkiem.