ßßß Cookit - przepis na Maślane rogaliki drożdżowe

Maślane rogaliki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne drożdżowe rogaliki. Od kiedy je znalazłam ponad rok temu na blogu Magoldie bardzo często do nich wracam, a moja rodzinka je uwielbia. Najczęściej robię je nadziane dżemem jagodowym, część także nutellą. Za tymi z nutellą szczególnie przepada mój dzieć.
Przepis zapewne dobrze znany większości z Was, bo swoje źródełko ma na forum Cincin, a autorką jest Bajaderka.
Polecam Wam gorąco :)
Składniki:
1 szklanka mleka
125 g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka suchych drożdży (dałam 30 g świeżych)
3 duże jajka
4 1/2 szklanki mąki pszennej
dodatkowo 3-4 łyżki roztopionego masła, roztrzepane jajko do smarowania, ew. dżem lub inne nadzienie.
Mleko podgrzewamy by było letnie. Odlewamy ok. 1/4 szklanki i zalewamy pokruszone drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Odstawiamy na parę minut aż rozczyn zacznie się podnosić.
Pozostałe mleko zagotować i rozpuścić w nim masło i cukier. Odstawiamy na parę minut by lekko przestygło.
Następnie do mleka dodajemy mąkę, rozczyn i jajka. Wszystko razem mieszamy, przekładamy na lekko omączony blat i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Ciasto przekładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy na okrągły placek. Każdy z placków smarujemy roztopionym masłem (ja nie smarowałam), kroimy na trójkąty, podobnie jak kroi się pizzę. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie i zawijamy rogalik (od podstawy trójkąta w kierunku jego wierzchołka). Dokładnie sklejamy brzegi rogalika.
Lubię malutkie rogaliki, takie na dwa "gryzy", dlatego kroję zawsze dużo wąskich rogalików. Ale jeśli lubicie większe możecie placek podzielić na mniej, ale za to większych trójkątów.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 do 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Wyrośnięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem, by ładnie się zrumieniły.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/07/maslane-rogaliki-drozdzowe.html