Wykonanie
Kształt i smak drożdżówek, jaki pamiętam z dzieciństwa... Choć
ciasto drożdżowe nie wyróżniające się niczym nadzwyczajnym i proste w przygotowaniu, przepis naprawdę bardzo dobry. Najlepsze ciepłe, od razu z piekarnika. Jak dawniej, z piekarni . Lepsze niż z piekarni ;-). Spróbujcie sami!Składniki na około 12 drożdżówek:75 g
masła, roztopionego250 ml
mleka25 g świeżych
drożdży lub 12 g suchych
drożdżyszczypta
soli70 g
cukru500 g
mąki pszennejPonadto:
dżem lub gęsta
konfitura owocowa1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną
mąką, ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto
dżemem zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut.Przed pieczeniem wyglądają tak:
Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 - 18 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Można polukrować, choć nie jest to koniecznie.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).