ßßß
Składniki:400 g mąki pszennej200 g masła60 g cukru10 g drożdżyszczypta soli100 ml ciepłego mleka3 jajka w pokojowej temperaturzesłoik ulubionej konfitury ( u mnie żurawinowa)Z drożdży, odrobiny mleka, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę z solą, wlać drożdże, mleko oraz roztrzepane jajka. Wymieszać. Dodać gorące, rozpuszczone masło i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrobić ciasto ponownie, podzielić na 12 części i uformować kulki w środek wkładając po łyżce konfitury. Kulki ciasta układać na wysmarowanej tortownicy o średnicy 26 cm. Ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować bułki roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 min.Smacznego:)