ßßß
Składniki:1 szklanka tartej dyni3 szklanki mąki pszennej2 jajka2 łyżki masła1 szklanka ciepłego mleka1 łyżka świeżych drożdży2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki solisłoiczek konfitury aroniowejPrzygotowanie:Startą na szklance dynię przekładam do miski. Wsypują 2 szklanki mąki, cukier i sól oraz wbijam jaka. W rondelku podgrzewam mleko i rozpuszczam w nim drożdże. Roztwór przelewam do miski z pozostałymi składnikami. W tym samym rondelku rozpuszczam masło, delikatnie je przestudzam i dodaję do pozostałych składników.Mieszam wszystkie składniki powoli dodając pozostałą część mąki. Gdy ciasto będzie zwarte dzielę je na równe części. Ich wielkość zależy od tego jak duże oraz ile bułeczek chcemy otrzymać. W moim wypadku wyszło siedem kawałków. Z każdego kawałka formuję paski o szerokości ok 3 cm i długości ok 10 cm. Wykładam na ciasto konfiturę, zawijam brzegi do środka i zwijam w rulonik, tworząc muszelkę. Gotowe „ślimaczki” wykładam na blaszkę posmarowaną niewielką ilością masła.Bułeczki pozostawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Wstawiam je do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni i piekę przez 20 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim bułki do czasu całkowitego ostygnięcia.
