ßßß
1 kg ziemniaków3 kostki bulionu o smaku wędzonego boczku2 cebuleświeży imbir wielkości bardzo dużego orzecha2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiegokawałek porakawałek selera3 łyżki masła3-4 łyżki śmietanysól, pieprzCebule poszatkować i lekko podsmażyć na maśle, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i poszatkowanego selera. Całość zalać 1 litrem wody, dodać kostki bulionowe, licie laurowe, ziele angielskie, gotować do momentu rozgotowania się ziemniaków.Wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupa będzie dość gęsta i taka właśnie powinna być. Imbir obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i dodać do zupy, popieprzyć i ewentualnie posolić. Na samym końcu dodać śmietanę. Tak jak wspomniałam można podawać ją z gruszką lub avocado.