Wykonanie
Poziom trudnościZupa grzybowa to zupa aromatyczna, smaczna, sycąca. Przygotowuję ją ze świeżych
grzybów i tylko w czasie kiedy rosną w lesie. To najlepsza wersja zupy grzybowej jaką
jadłam.Porcja dla 4 – 5 osóbSkładniki:
Wywar:2 litry
wody½
selera razem z nacią½
pora6 ziaren
ziela angielskiego1
liść laurowy1
skrzydło indykasól i
pieprz do smakuPozostałe składniki:4 średnie
ziemniaki (ok. 400 g)1 pełna łyżka
masła klarowanego1 duża
cebula500 g świeżych
grzybów150 ml gęstej
śmietany min 18%1 garść posiekanej
natki pietruszkiSposób przygotowania:Ugotować
bulion.
Selera,
pora,
ziele angielskie i
liść laurowy umieścić w metalowym koszyczku lub zawinąć w cienką gazę (żeby można później wyjąć z zupy), włożyć do garnka.
Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, razem ze
skrzydłem indyka wrzucić do garnka.
Zalać
wodą, gotować ok 1½ godziny na wolnym ogniu.
Po tym czasie wyjąć koszyczek oraz skrzydło.
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę dodać do
bulionu, ugotować.
Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę.
Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać
masło klarowane, podsmażyć
cebulę, dodać
grzyby. Na koniec przyprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.
Dusić przez 10 minut, przełożyć do zupy.
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy, wlać do zupy.
Dodać posiekaną
natkę pietruszki.
Zupę
grzybową zawsze podawać gorącą.
Smacznego!