Wykonanie
Jesiennych darów natury,
grzybów, mam w domu zachomikowane mnóstwo - zasuszonych, zamarynowanych, zamrożonych... Jest ich aż za dużo, tylko co ja poradzę, że uwielbiam chodzić po lesie w poszukiwaniu tych ślicznotek? Lecz nie narzekam - dzięki zapasom
mogę o każdej
porze roku je sobie zaserwować. Dziś przedstawiam je w postaci aromatycznej zupy grzybowej.
Składniki:garść
suszonych grzybówok. 50 dag ugotowanych
grzybów mrożonych (można zastąpić suszonymi, oczywiście w odpowiedniej ilości)2-2,5 l
wody2
cebule30-50 dag
ziemniaków100 g
śmietany 12%łyżka
masłasól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowynatka pietruszkiPrzygotowanie:
Suszone grzyby zalać zimną
wodą i odstawić na ok. 1 h (można pominąć i po prostu dłużej je gotować). Jedną
cebulę opalić nad palnikiem.
Wodę z
grzybami zagotować razem z
cebulą i
przyprawami. Gotować ok. 10-20 minut i dodać rozmrożone ugotowane
grzyby. W tym czasie obrać
ziemniaki i pokroić w kostkę, drugą
cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na rozgrzanym
maśle do zrumienienia. Następnie dodać pokrojone
ziemniaki, a po kolejnych 3-5 minutach wlać ok. szklankę
wywaru grzybowego. Gdy
ziemniaki lekko zmiękną, przełożyć całość do garnka z
wywarem, chwilę pogotować.
Potem dodać
śmietanę i wymieszać. Na koniec posypać
natką pietruszki.
Generalnie ilość składników jest podana 'na oko', ale myślę, ze wielkiej różnicy to nie robi. Trzeba po prostu jej próbować w trakcie przyrządzania, dopasowując jej smak do własnych preferencji
smakowych. W każdym razie wychodzi zdrowa i sycąca aromatyczna zupa, idealna jako wspomnienie jesieni w mroźne dni.Wychodzi ok. 6-8 porcji zupy, po ok. 150 kcalSmacznego!