Składniki na sos:50 g masła1 cebula2 garści suszonych grzybów3 łyżki śmietany 12%1.5 łyżki mąki600 ml wodynatka pietruszkisól i pieprzPrzygotowanie:Grzyby zalewamy 500 ml wody i odstawiamy na 2-3 godziny.Grzyby z wywaru kroimy na kawałeczki i gotujemy w tej samej wodzie w której je namaczaliśmy.Po upływie tego czasu, na patelni rozpuszczamy 50 g masła i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podczas smażenia cebuli dodajemy na patelnię 150 ml grzybowegowywaru, bez grzybów.Z gotującego się wywarugrzybowego odlewamy 1/2 szklanki tego własnie wywaru. Dodajemy do tego 1.5 łyżki mąki i 3 łyżki śmietany. Mieszamy tak aby nie było grudek.Gotujący się wywar z grzybami dodajemy na patelnię gdzie mamy już cebulę. Mieszamy i po chwili dodajemy tzw zaklepkę.W trakcie całego gotowania sosu, przygotowujemy sobie makaron i gotujemy wedle zaleceń danego producenta. Gdy makaron będzie gotowy przed jego dodaniem do sosu, do naszej patelni z sosem dodajemy drobno posiekaną natkę i całość doprawiamy solą i pieprzem. Nastepnie dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.Smacznego !!!