ßßß
około 1 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki)2 cebulepół kostki masła2-3 litry wodysól, pieprzwłoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)0,5-1 kg ziemniaków2 liście laurowełyżeczka ziarenek pieprzu naturalnegokilka ziarenek ziela angielskiegośmietanka 30% ewentualnieGrzyby oczyścić pędzelkiem z piasku, na sicie obmyć wodą.Kapelusze pokroić w paseczki , trzonki w cienkie plasterki.Cebule pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z 1/4 kostki masła i smażyć aż się zeszkli.Dodać resztę masła i pokrojone grzyby, smażyć aż woda z grzybów odparuje.Warzywa z włoszczyzny i ziemniaki obrać, następnie marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w krążki, a ziemniaki w niedużą kostkę.Do garnka wlać wodę, posolić, wrzucić warzywa i zagotować.Dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.Gotować do miękkości ziemniaków, około 10 minut, po tym czasie wrzucić do garnka grzyby z cebulą.Gotować jeszcze razem 10 minut, doprawić do smaku pieprzem.My lubimy dolać śmietankę, polecam dodawać bezpośrednio do miski z zupą niż do gara, ponieważ ze śmietanką zupa szybciej się psuje. Można także dodać razem z warzywami np. 3 skrzydełka z kurczaka, bulion zyska na esencji.