Wykonanie
Pamiętam, że jako małe dziecko kilka
razy chodziłam z rodzicami po lesie w poszukiwaniu
grzybów,
potem była długa przerwa. Na szczęście Paweł ponownie nauczył mnie radości z chodzenia po lesie i zbierania
grzybów. Po kilku latach razem z mamą znowu przyrządziłyśmy naszą ulubioną jesienną zupę- zupa grzybowa była tak pyszna, że już dwa
razy byliśmy na wspólnym grzybobraniu. Polecam Wam również -
sos grzybowy .
około 1 kg
grzybów (
prawdziwki, podgrzybki)2
cebulepół kostki
masła2-3 litry
wodysól,
pieprzwłoszczyzna (
marchew,
pietruszka,
seler,
por)0,5-1 kg
ziemniaków2
liście laurowełyżeczka ziarenek
pieprzu naturalnegokilka ziarenek
ziela angielskiegośmietanka 30% ewentualnie
Grzyby oczyścić pędzelkiem z piasku, na sicie obmyć
wodą.Kapelusze pokroić w paseczki , trzonki w cienkie plasterki.
Cebule pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z 1/4 kostki
masła i smażyć aż się zeszkli.Dodać resztę
masła i pokrojone
grzyby, smażyć aż
woda z
grzybów odparuje.Warzywa z
włoszczyzny i
ziemniaki obrać, następnie
marchew,
pietruszkę i
seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
pora pokroić w krążki, a
ziemniaki w niedużą kostkę.Do garnka wlać
wodę, posolić, wrzucić warzywa i zagotować.Dodać
liście laurowe,
pieprz i
ziele angielskie.Gotować do miękkości
ziemniaków, około 10 minut, po tym czasie wrzucić do garnka
grzyby z
cebulą.Gotować jeszcze razem 10 minut, doprawić do smaku
pieprzem.My lubimy dolać
śmietankę, polecam dodawać bezpośrednio do miski z zupą niż do gara, ponieważ ze
śmietanką zupa szybciej się psuje. Można także dodać razem z warzywami np. 3 skrzydełka z
kurczaka,
bulion zyska na esencji.