Wykonanie
Zupa grzybowa to obowiązkowe danie podczas jesieni. Uwielbiam jej zapach i głębię smaku! Dla prawdziwych smakoszy przygotowałam zupę pełną
grzybów, z warzywami, na
śmietance i zasmażce by była niezwykle aksamitna. Całości dopełnił pyszny
makaron, który smakował, jak domowy.
około 1,5 kg
grzybów (
prawdziwki, podgrzybki)2
cebule + 3 łyżki
masła3 litry
wodysól,
pieprzwłoszczyzna (
marchew,
pietruszka,
seler,
por)3
liście laurowełyżeczka ziarenek
pieprzu naturalnegokilka ziarenek
ziela angielskiego2 łyżeczki
pieprzu mielonego naturalnego1/3 szklanki
śmietanki 30%zasmażka: 1/4 kostki
masła2 łyżki
mąkiGrzyby oczyścić pędzelkiem z piasku, na sicie obmyć
wodą.Kapelusze pokroić na mniejsze kawałki , trzonki w cienkie plasterki.
Cebule pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną
masła i smażyć aż się zeszkli.Warzywa z
włoszczyzny obrać, następnie
marchew,
pietruszkę i
seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
pora pokroić w krążki.Do garnka wlać
wodę, posolić, wrzucić wszystkie warzywa,
grzyby i zagotować.Dodać
liście laurowe,
pieprz i
ziele angielskie.Gotować do miękkości warzyw i
grzybów.Doprawić do smaku
pieprzem naturalnym mielonym i ewentualnie
solą.Przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić
masła, wsypać
mąkę i energicznie mieszać - dolać szklankę
bulionu z zupy, wymieszać i wlać do zupy - jeśli powstaną w zasmażce grudki przetrzeć je przez sito.Dolać
śmietankę, zagotować i podawać na talerzu z dobrym
makaronem (u mnie 5 jajeczny Czaniecki).