ßßß
około 1,5 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki)2 cebule + 3 łyżki masła3 litry wodysól, pieprzwłoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)3 liście laurowełyżeczka ziarenek pieprzu naturalnegokilka ziarenek ziela angielskiego2 łyżeczki pieprzu mielonego naturalnego1/3 szklanki śmietanki 30%zasmażka: 1/4 kostki masła2 łyżki mąkiGrzyby oczyścić pędzelkiem z piasku, na sicie obmyć wodą.Kapelusze pokroić na mniejsze kawałki , trzonki w cienkie plasterki.Cebule pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną masła i smażyć aż się zeszkli.Warzywa z włoszczyzny obrać, następnie marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w krążki.Do garnka wlać wodę, posolić, wrzucić wszystkie warzywa, grzyby i zagotować.Dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.Gotować do miękkości warzyw i grzybów.Doprawić do smaku pieprzem naturalnym mielonym i ewentualnie solą.Przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić masła, wsypać mąkę i energicznie mieszać - dolać szklankę bulionu z zupy, wymieszać i wlać do zupy - jeśli powstaną w zasmażce grudki przetrzeć je przez sito.Dolać śmietankę, zagotować i podawać na talerzu z dobrym makaronem (u mnie 5 jajeczny Czaniecki).