Wykonanie
Dietetycznie, zdrowo i warzywnie

Był już Pasztet drobiowy . Był jego wegetariański odpowiednik, czyli Pasztet z
cukinii i to do tego w mocno dietetycznej wersji. Tym razem naszła mnie ochota na
soczewicę w pasztecie !Przepis zawdzięczam Ciotce, która piecze go regularnie i niezmiennie raportuje błyskawiczne znikanie potrawy z talerza. Nawet Wujo – zagorzały mięsożerca! – pasztet zajada ze smakiem. Zanęciła mnie więc ogromnie do wypróbowania receptury i oto tego efekty :)

Składniki na keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x8cm:
SOCZEWICA:2 szkl.
soczewicy czerwonej2
liście laurowe1 łyżeczka
Vegety - płaska¾ szkl.
wodyPASZTET:3
cebule – średnie3
marchewki – średnie3
łodygi selera naciowego¼ szkl.
oleju rzepakowego - do duszenia
cebuli,
marchewki i
selera4 ząbki
czosnku3 łyżki
koperku½ szkl.
płatków owsianych1 łyżka
papryki słodkiej1 łyżeczka
papryki ostrej - płaska2/3 łyżki
majeranku1 łyżeczka
pieprzu ziołowego¼ łyżeczki
pieprzu czarnego1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/3 łyżeczki
Vegety½ łyżeczki
soli3
jajka – średnie2-3 łyżki
słonecznika - do posypania pasztetu przed pieczeniem

Na początek trochę fotorelacji z przyrządzania:



Soczewicę przepłukać w zimnej wodzie, wsypać do garnka, dodać
liście laurowe,
Vegetę i odmierzoną
wodę. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, często mieszając.
Cebulę pokroić w talarki i wrzucić na dużą patelnię na gorący
olej, podsmażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki
marchewkę i
seler. Poddusić ok. 10 minut. Następnie dołożyć ugotowaną
soczewicę i wszystko razem jeszcze chwilę dusić.Po przestygnięciu masę warzywną przepuścić raz przez maszynkę do mielenia – sitko o drobnych oczkach . Uwaga! Przed mieleniem wyjąć
liście laurowe. Zmielić również ząbki
czosnku.Doprawić pasztet do smaku
przyprawami. Dodać
płatki owsiane,
żółtka jaj i wyrobić dobrze ręką. Gdyby konsystencja pasztetu była za gęsta, dolać trochę przegotowanej, ostudzonej
wody oraz 2-3 łyżki
oleju.Ubić piankę z
białek ze szczyptą
soli – wspomaga trwałość piany . Dodać ją do wyrobionego pasztetu, mieszać lekko
łopatką, aby nie uszkodzić struktury piany.Formę keksową wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać
ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto.
Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym musi trochę poleżeć .Piec ok. 60 min w temp. 190C – bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Jeśli piekarnik jest z termoobiegiem temperatura 175-180C tu wystarczy.Pozostawić do wystudzenia w formie. Na noc najlepiej wstawić do lodówki, pasztet będzie wtedy bardziej zwarty przy krojeniu.




