ßßß
Był już Pasztet drobiowy . Był jego wegetariański odpowiednik, czyli Pasztet z cukinii i to do tego w mocno dietetycznej wersji. Tym razem naszła mnie ochota na soczewicę w pasztecie !Przepis zawdzięczam Ciotce, która piecze go regularnie i niezmiennie raportuje błyskawiczne znikanie potrawy z talerza. Nawet Wujo – zagorzały mięsożerca! – pasztet zajada ze smakiem. Zanęciła mnie więc ogromnie do wypróbowania receptury i oto tego efekty :)
Składniki na keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x8cm:SOCZEWICA:2 szkl. soczewicy czerwonej2 liście laurowe1 łyżeczka Vegety - płaska¾ szkl. wodyPASZTET:3 cebule – średnie3 marchewki – średnie3 łodygi selera naciowego¼ szkl. oleju rzepakowego - do duszenia cebuli, marchewki i selera4 ząbki czosnku3 łyżki koperku½ szkl. płatków owsianych1 łyżka papryki słodkiej1 łyżeczka papryki ostrej - płaska2/3 łyżki majeranku1 łyżeczka pieprzu ziołowego¼ łyżeczki pieprzu czarnego1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej1/3 łyżeczki Vegety½ łyżeczki soli3 jajka – średnie2-3 łyżki słonecznika - do posypania pasztetu przed pieczeniem
Na początek trochę fotorelacji z przyrządzania:


Soczewicę przepłukać w zimnej wodzie, wsypać do garnka, dodać liście laurowe, Vegetę i odmierzoną wodę. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, często mieszając.Cebulę pokroić w talarki i wrzucić na dużą patelnię na gorący olej, podsmażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki marchewkę i seler. Poddusić ok. 10 minut. Następnie dołożyć ugotowaną soczewicę i wszystko razem jeszcze chwilę dusić.Po przestygnięciu masę warzywną przepuścić raz przez maszynkę do mielenia – sitko o drobnych oczkach . Uwaga! Przed mieleniem wyjąć liście laurowe. Zmielić również ząbki czosnku.Doprawić pasztet do smaku przyprawami. Dodać płatki owsiane, żółtka jaj i wyrobić dobrze ręką. Gdyby konsystencja pasztetu była za gęsta, dolać trochę przegotowanej, ostudzonej wody oraz 2-3 łyżki oleju.Ubić piankę z białek ze szczyptą soli – wspomaga trwałość piany . Dodać ją do wyrobionego pasztetu, mieszać lekko łopatką, aby nie uszkodzić struktury piany.Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym musi trochę poleżeć .Piec ok. 60 min w temp. 190C – bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Jeśli piekarnik jest z termoobiegiem temperatura 175-180C tu wystarczy.Pozostawić do wystudzenia w formie. Na noc najlepiej wstawić do lodówki, pasztet będzie wtedy bardziej zwarty przy krojeniu.



