Wykonanie

Pani Dulska to ciasto
tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2
makowe i 1
orzechowy, które przełożone są
czekoladowym kremem budyniowym i
jabłkami z dodatkiem
pomarańczy.
Słodycz ciasta przełamują
jabłka, które są kwaskowo-
pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak –
mak,
orzechy i
pomarańcze. Lubię to! :)Składniki na brytfankę 25x35 cm:Ciasto
makowe (na 2 placki):4 łyżki
mąki pszennej (tortowej)150 g
margaryny8
jajek100 g
miodu (płynnego)150 g
cukru pudru50 g
rodzynek300 g suchego
maku (lub 500 g
maku z puszki)1 łyżka
kakao1 łyżeczka
aromatu waniliowegoCiasto
orzechowe (1 placek):1 szklanka zmielonych
orzechów włoskich5
jajek3 łyżki
bułki tartej3 płaskie łyżki
mąki pszennej (tortowej)2/3 szklanki
cukru pudruSzczypta
proszku do pieczeniaCzekoladowa masa budyniowa:1
budyń czekoladowy (jeśli jest bez
cukru to dodatkowo potrzebne będą 2 łyżki
cukru)450 ml
mleka1 kostka
masła (200 g)3 łyżki kajmaku z puszki (można zastąpić 2 łyżkami
cukru pudru)Masa
jabłkowo-pomarańczowa:8-9 średniej wielkości
jabłekskórka otarta z 1
pomarańczy2 łyżki
cukru (lub do smaku)
galaretka pomarańczowaDo nasączenia:sok wyciśnięty z 1
pomarańczyDo dekoracji:100 g
orzechów włoskich pokrojonych na mniejsze kawałki50 g startej
gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki)

Przygotowanie ciastaCiasto
makowe:
Miękką margarynę utrzeć z
cukrem i
żółtkami. Dodać
mąkę,
miód,
kakao,
cukier puder,
aromat waniliowy i wymieszać.
Mak namoczyć i zmielić 2
razy, dodać do masy razem z
rodzynkami (
maku z puszki nie trzeba namaczać, ani mielić). Z
białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Masę przełożyć na 2 takie same brytfanki wyłożone papierem do pieczenia (lub piec kolejno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez 30 minut.Ciasto
orzechowe:
Żółtka utrzeć z
cukrem do białości.
Białka ubić na sztywną pianę.
Orzechy,
bułkę,
mąkę i
proszek do pieczenia wymieszać w osobnym naczyniu. Sucha mieszankę dodawać po trochę o utartych
żółtek miksując. Na koniec pianę dodać do masy i wymieszać delikatnie. Przełożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzałka góra-dół) około 25 minut. Wyciągnąć z piekarnika, a kiedy ciasto lekko przestygnie obrócić i ściągnąć delikatnie papier.Masa budyniowa:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, tylko zamiast 500 ml
mleka dodać 450 ml. Wystudzić mieszając od czasu do czasu, żeby na wierzchu nie zrobił się kożuch.Miękkie
masło zmiksować z
kajmakiem lub z
cukrem pudrem. Stopniowo po łyżce dodawać
budyń.Masa
jabłkowo-pomarańczowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić pod pokrywką około 30 minut. Mieszać od czasu do czasu, żeby
jabłka nie przywarły do dna. Na koniec dodać
cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać
jabłka i wówczas dodać skórkę otartą z
pomarańczy i
galaretkę (w proszku). Ciasto przekładać ciepłą masą
jabłkowo-
pomarańczową.

Składanie ciasta:Na spód ułożyć placek makowyNa placku rozsmarować 2/3 masy budyniowejNa
masie ułożyć placek
orzechowy i skropić go
sokiem z
pomarańczyNa placek
orzechowy wyłożyć
jabłka z
galaretkąNa jabłkach ułożyć placek makowyWierzch placka
makowego posmarować pozostałością kremu budyniowegoMasę budyniową posypać pokrojonymi
orzechami i startą
gorzką czekoladąCiasto przechowywać w lodówce.