ßßß
Ciasto kruche:1/2 kg mąki pszennej2 jajka- ja dałam 5 żółtek (zostały po bezach)10 dag cukru pudru2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej20 dag masła lub margaryny2 łyżki miodu płynnegoMasa jabłkowa:1 kg jabłek3-4 łyżki cukru1 galaretka dowolnego koloru lub 2-3 łyżki żelatynyMasa budyniowa:3 szklanki mleka2 opakowania budyniu3/4 szklanki cukru1 kostka masłaMasa orzechowa:20 dag orzechów włoskich2 łyżki miodu10 dag masła2 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:Sypkie składniki mieszam w misce, dodaję jajka, miód i wiórki masła i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika na ok 40 min. Dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję (ciasto jest bardzo cieniutkie) pomiędzy dwoma kawałkami folii, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok 10 min.W ten sposób przygotowuję dwa pierwsze ciasta. Na trzeci , surowy, najpierw nakładam masę orzechową. Orzechy miksuję i razem z pozostałymi składnikami wrzucam do garnuszka i podgrzewam. Ciepłą masę wykładam na ciasto i wstawiam do piekarnika również nagrzanego do 180'C na 10 min. . Upieczone ciasta odstawiam na bok, aby przestygły.Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaję cukier i smażę na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając by ich nie przypalić. Do usmażonych jabłek wsypuję galaretkę i mieszam, aż się rozpuści. Masę jabłkową studzę i wykładam na pierwszy upieczony placek. Drugim przykrywam i zaczynam szykować masę budyniową.Na mleku gotuję budyń, przykrywam wierzch folią i odstawiam aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram z cukrem dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam na drugi placek i przykrywam trzecim plackiem z orzechami. Całe ciasto odstawiam na noc do lodówki.