Wykonanie
Dziś dodaję do niej ciasto, które przypadnie do gustu smakoszom popularnych Michałków.
Czekoladowe, wilgotne blaty, przełożone słodko-kwaśnym
dżemem,masą
orzechowo-
kawową i
bitą śmietaną.Całość zdobi posypka z
orzechów laskowych i
czekolady.Nam ciasto bardzo smakowało. Pięknie się prezentuje,świetnie kroi, a każdego dnia zyskuje na smaku.To pierwsza z moich słodkich propozycji na nadchodzące Święta.

Składniki: (na formę o wy. 24x32 cm)Ciasto1 szklanka
cukru1/2 szklanki
wody3/4 szklanki
oleju3 łyżki
kakaooraz5
jajek1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejMasa500 g
serka mascarpone100 ml
śmietanki 30%25 dag
cukierków Michałki3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce
wody)opcjonalnie 2 łyżki
alkoholu (dałam Baileys'a)
Bita śmietana:500 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru2 usztywniacze typu
śmietan-fix ( można zastąpić
żelatyną)ponadto:słoiczek (300 g)
powideł śliwkowych lub
dżemu wiśniowego lub
malinowego50 g
mlecznej czekolady100 g
orzechów laskowych

Sposób wykonania:Ciasto :
Wodę,
kakao,
cukier i
olej umieścić w garnuszku i zagotować. Dobrze wymieszać, by
cukier się rozpuścił, a wszystkie składniki połączyły. Mieszankę odstawić i całkowicie wystudzić.Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzieilić od
żołtek i ubić z
cukrem na sztywno. Dodawać kolejno po jednym
żółtku. Do masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem przygotowaną wcześniej mieszankę i delikatnie mieszać szpatułką lub mikserem na njniższych obrotach. Następnie dodać przesianą
mąkę, proszek,
sodę i delikatnie wymieszać szpatułką, by składniki dobrze się połączyły.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.Masa : Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
Serek mascarpone,
śmietankę i
cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem (ale nie za długo, by kremu nie zwarzyć). Dodać rozpuszczoną
kawę i
alkohol (jeśli dodajecie). Wymieszać.
Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy i wymieszać.
Bita śmietana:Do dobrze schłodzonej
śmietany dodać
cukier i usztywniacze. Ubić na sztywno.Składanie ciasta :Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty (jeśli chcecie, ciasto można dodatkowo naponczować, ja ten proces pominełam, bo ciasto zawiera
olej i dla mnie było wystarczająco wilgotne). Pierwszy blat posmarować
dżemem. Wyłożyć masę z Michałków, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć
bitą śmietanę, rozsmarować i wyrównac wierzch. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na noc, ciasto zdecydowanie lepiej smakuje jak smaki dobrze się przegryzą).
Czekoladę zetrzeć na wiórki.
Orzechy wrzucić na suchą patelnię. Dobrze podprażyć. Wyłożyć na suchą ściereczkę. Umieścić
między dłońmi i pocierać, by pozbyć się skórki. Gotowe
orzechy posiekać i odstawić, by dobrze ostygły.
Czekoladą i
orzechami ozdobić ciasto.Smacznego :)