Wykonanie
Nie wiem czy pamiętacie słynną zupę prezydencką, którą podobno odchudzał się prezydent Aleksander Kwaśniewski? Kiedyś była bardzo popularna. Tak samo jak dieta kapuściana. Zalecano wtedy spożywać tę zupę kilka
razy dziennie. Do tej
pory są nawet mrożonki z
mieszanką warzywną na tę zupę 😉 U mnie taka monodieta odpada, bo nie mogłabym jeść ciągle tego samego, choćby nie wiem jak było smaczne. No i z punktu widzenia dostarczenia składników odżywczych dieta ta wypada słabo. Ale spożywana np. raz dziennie przez kilka dni może, moim zdaniem, przynieść pozytywne efekty. Gdyby miała być ściśle według diety, to na pewno nie mogłoby być w niej
soli. Bardzo ważne są tu
chilli i
czosnek. Zupa jest bardzo aromatyczna, warzywna. Mnie jej smak bardzo odpowiada.A Wy robicie taką zupę? Jak ona wygląda w Waszym wydaniu? Czy nie przepadacie za kapustą?
Składniki na 3 litrowy garnek:1 mała główka
białej kapusty1/2
selera korzeniowego2
cebule1 jasnozielona część dużego
pora2
papryki czerwone4
pomidory1 mała
papryczka chilli1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
pieprzu mielonego1 łyżeczka
soli2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
oleju rzepakowego lub
oliwy z oliwek1. Przygotować warzywa.
Seler obrać i zetrzeć na tarce.
Cebulę pokroić w piórka,
pory w talarki.
Kapustę poszatkować (bez głąba).
Papryki pokroić w paski.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę – przełożyć do miseczki, aby nie uciekł sok.2. W garnku rozgrzać
olej i podsmażyć na nim
cebulę. Po kilku minutach dodać
seler i
por, smażyć 2 minuty mieszając. Dodać
kapustę i smażyć około 5 minut mieszając.3. Zalać podsmażone warzywa około 1 litrem
wody i gotować 30 minut.4. Posiekać drobno
papryczkę chilli i
czosnek. Dodać do zupy wraz ze
słodką papryką. Gotować 15 minut.5. Dodać
pomidory,
sól,
pieprz. Gotować jeszcze około 15 minut. Pod koniec gotowania, już po zdjęciu zupy z ognia dodać
natkę pietruszki.A jak tam idzie Wam psiankowanie? Pamiętacie, że akcja kończy się już 9 września?Przepis dodaję też do akcji
Pora na
pomidora.