Wykonanie
W weekend udało mi się przygotować kolejny przepis do akcji meksykańskiej Shinju, znów
kurczak, ale w nieco innej odsłonie. Zapraszam na pysznego
cytrusowego i aromatycznego
kurczaka, takie jego wydanie na pewno Wam podpasuje.

Składniki:1
kurczak pokrojony na 4 części1 łyżka
chilli z proszku1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżeczka
kminku mielonegosok i skórka z 1
pomarańczysok z 3
limonek1 łyżeczka
cukru8 ząbków
czosnku przeciśniętych przez praskę2 łyżki świeżej kolendry/natki
pietruszki posiekanej2 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin50 ml tequili
sól,
pieprz+
sałatka z
pomidorów,
papryki i
cebulki dymki1.
Kurczaka podzielić na 4 części, oczyścić, umyć i włożyć do szklanej miski.2. Przygotować marynatę: wymieszać
soki z limonki i
pomarańczy,
oliwę z oliwek, tequilę,
natkę,
czosnek, pozostałe
przyprawy oraz
skórkę pomarańczową. Zalać
kurczaka marynatą, tak aby był cały nią pokryty. Przykryć folią spożywczą, wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej na 24 godziny.3. Wyjąć
mięso z marynaty. Rozgrzać piekarnik do 200 ºC w opcji grill (górna grzałka, bez termoobiegu). Ułożyć na kratce (grillu) na górnej półce piekarnika podkładając niżej blachę, aby na nią kapały
soki. Na blachę wylać warstwę 1 cm
wody. Piec ok. 50 minut przekładając w połowie pieczenia na drugą stronę. Można też przygotować go z grilla ogrodowego, wówczas czas jego grillowana będzie krótszy.4. Sprawdzić czy na pewno
mięso jest dobrze upieczone. Najlepiej przekroić przy kości. Powinno być elastyczne, ale bez śladów
krwi.5. Podawać z prostą
sałatką z
pomidorów,
zielonej papryki i
cebulki dymki.Przepis pochodzi z książki Kuchnia meksykańska. Duży wybór egzotycznych przepisów autorstwa Marleny Spieler wydanej przez Wydawnictwo Olesiejuk.