ßßß
160 g makaronu kolanka300 g ugotowanej ciecierzycy1 mała cebulka1 ząbek czosnkukilka pomidorków koktajlowych1 łyżka ziaren kuminu1/2 łyżeczki słodkiej paprykiszczypta papryki chili2 łyżki sosu pomidorowegosólpieprz świeżo zmielony2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.Wykonanie:Nastawić wodę na makaron i postępować w/g zaleceń producenta. Na głębokiej patelni podgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dusić kilka minut/nie przyrumieniać/. Pomidorki przekroić na pół, usunąć pestki , dodać do cebuli. Ciecierzycę przecedzić z zalewy, podzielić na dwie części. Jedną część wrzucić na patelnię z duszonymi warzywami, doprawić do smaku, dodać 1/2 łyżki kuminu, dokładnie wymieszać i kontynuować gotowanie na bardzo małym ogniu/kilka minut/. Drugą część ziaren włożyć do blendera , dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i zmiksować na gładki krem. Gęstość kremu regulować wodą /z gotującego się makaronu/, ale nie powinien być zbyt rzadki. Dodać pozostałe ziarna kminu i drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Krem przełożyć do rondelka i lekko podgrzać/osobno, nie z warzywami na patelni/. Ugotowany, przecedzony makaron przełożyć na patelnię z gorącymi warzywami, wymieszać doprawić do smaku solą i pierzem.Na talerzach rozłożyć warstwę kremu z ciecierzycy ,a na nim makaron z warzywami.Podawać gorący zaraz po przyrządzeniu.Talerz gorącego makaronu z ciecierzycą to doskonała dawka energii