ßßß
Ostatnio najczęściej odwiedzanym przez Was postem jest przepis na kurczaka pieczonego w całości. Dlatego postanowiłam przygotować go jeszcze raz w innej wersji. Z dużą ilością curry, nutką pomarańczy i imbiru. Najlepiej smakuje z kaszą kuskus lub ryżem.Składnikikurczak, ok. 2 kilogramówoliwa, 3 łyżkipapryka słodka, 1/2 łyżeczkichili w proszku, 3/4 łyżeczkicurry, 1 i 1/2 łyżeczkisól, pieprzskórka z 1/2 pomarańczypomarańcza, 1/2 sztukiimbir, 4 centymetrycebula dymka, 2 małeczosnek, 2 duże ząbkipietruszka, 1/2 pęczkaKurczaka umyć i osuszyć. Jeśli był wcześniej przechowywany w lodówce doprowadzić do temperatury pokojowej. Zetrzeć skórkę z pomarańczy oraz połowę imbiru. Wymieszać z przyprawami i oliwą. Kurczaka dokładnie natrzeć marynatą. Pomarańcze i imbir pokroić na plastry. Dymkę podzielić na ćwiartki. Czosnek rozgnieść. Wszystko, łącznie z pietruszką włożyć do środka kurczaka. Nogi związać.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na środkową półkę wsunąć kratkę. Niżej umieścić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kurczaka położyć na kratce na jednym boku. Piec przez 20 minut. Przewrócić na drugi bok i piec kolejne 20 minut. Obrócić do góry filetami i piec jeszcze 50 minut. Drób można zacząć kroić 10 minut po wyciągnięciu z piekarnika, aby zatrzymać w nim soki.
http://opanaall.cooltemplates.org/