Wykonanie

Ostatnio najczęściej odwiedzanym przez Was postem jest przepis na
kurczaka pieczonego w całości. Dlatego postanowiłam przygotować go jeszcze raz w innej wersji. Z dużą ilością
curry, nutką
pomarańczy i
imbiru. Najlepiej smakuje z
kaszą kuskus lub
ryżem.Składniki
kurczak, ok. 2 kilogramów
oliwa, 3 łyżki
papryka słodka, 1/2 łyżeczki
chili w proszku, 3/4 łyżeczki
curry, 1 i 1/2 łyżeczki
sól,
pieprzskórka z 1/2
pomarańczypomarańcza, 1/2 sztuki
imbir, 4 centymetry
cebula dymka, 2 małe
czosnek, 2 duże ząbki
pietruszka, 1/2 pęczka
Kurczaka umyć i osuszyć. Jeśli był wcześniej przechowywany w lodówce doprowadzić do temperatury pokojowej. Zetrzeć skórkę z
pomarańczy oraz połowę
imbiru. Wymieszać z
przyprawami i
oliwą.
Kurczaka dokładnie natrzeć marynatą.
Pomarańcze i
imbir pokroić na plastry.
Dymkę podzielić na ćwiartki.
Czosnek rozgnieść. Wszystko, łącznie z
pietruszką włożyć do środka
kurczaka. Nogi związać.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na środkową półkę wsunąć kratkę. Niżej umieścić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kurczaka położyć na kratce na jednym
boku. Piec przez 20 minut. Przewrócić na drugi bok i piec kolejne 20 minut. Obrócić do góry filetami i piec jeszcze 50 minut.
Drób można zacząć kroić 10 minut po wyciągnięciu z piekarnika, aby zatrzymać w nim
soki.

http://opanaall.cooltemplates.org/