Wykonanie
Kilka słów o
imbirze, który przyda się podczas obecnych mrozów.
Imbir, to król wśród przypraw dla każdego Azjaty. Jest stosowany w kuchni i w medycynie. W czasie obecnych mrozów, polecam napar z
imbiru, z
miodem i
cytryną. Rozgrzeje i
doda sił. Jeżeli czujemy, że coś się zaczyna dziać w naszym gardle, żujmy cieniuteńki plasterek
imbiru.
Imbir pachnie pięknie
cytryną, ale smak ma zdecydowany, wyrazisty. Jest bardzo pikantny, ostry, działa orzeźwiająco. Bardzo dobrze komponuje się z
czosnkiem i
chilli. Dodatek
skórki pomarańczowej i cytrynowej wzmaga jego
cytrusową nutę. W zasadzie,
imbiru nie powinno łączyć się z
ziołami, ale z
przyprawami korzennymi, tak. Dania tłuste czyni lżejszymi, poprawia trawienie.Należy stosować go z umiarem, bo przedawkowanie zepsuje smak potrawy nieodwracalnie.2
filety z dorsza(może być inna dorszowata)2 łyżeczki startego
imbiru3 cm korzenia
imbiru1 łyżeczka
słodkiej papryki z
chilli1 ząbek
czosnkuskórka starta z
pomarańczysok z 1
pomarańczy2 łyżki uprażonych
płatków migdałowych2 łyżki
oliwysól,
pieprz3cm korzenia
imbiru pokroić w poprzek na 2mm plasterki i
potem na słupki. Przesmażyć na 2 łyżkach
oliwy do zbrązowienia. Wyjąć z
oliwy na bibułę. Mamy smaczną posypkę do
ryby.Na
oliwie, po
imbirze, smażymy
rybę ,doprawioną
solą,
pieprzem i obłożoną mieszanką startego
imbiru, przeciśniętego
czosnku i
skórki pomarańczowej.Po 2-3 min przewracamy
rybę, polewamy
sokiem z
pomarańczy i smażymy ,aż sos się trochę zredukuje (odparuje).Podajemy z sosem z patelni, posypaną uprażonymi
płatkami migdałowymi i słupkami
imbiru. Możemy posypać listkami
melisy.
Ryba smakuje wyśmienicie, jest pikantna i aromatyczna.