Wykonanie

Składniki:8 podudzi z
kurczakasól i
pieprzmarynata:1 duża
cebula3 ząbki
czosnku2
limonki3
pomarańcze1 duża
papryczka chili2 łyżeczki
sosu tabasco¼ łyżeczki
pieprzu Cayenne½ łyżeczki
papryki słodkiej mielonej½ łyżeczki
pieprzu cytrynowego4 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie:Podudzia z
kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, posypujemy
solą i
pieprzem i wkładamy do miski i odstawiamy.Przygotowujemy marynatę do
mięsa.
Pomarańcze oraz
limonki myjemy i osuszamy.
Cebulę oraz
czosnek obieramy, po czym ścieramy je na tarce o dużych oczkach i wkładamy do miseczki. Z
limonek ścieramy skórki i dodajemy do
cebuli.
Limonki przekrawamy na pół i wyciskamy sok i dodajemy do reszty. Z jednej
pomarańczy ścieramy skórkę i dodajemy do miseczki, dwie przekrawamy na pół i wyciskamy sok, po czym dodajemy go do reszty składników. Z
papryczki chili usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do miski. Na samym końcu dodajemy:
sos tabasco,
pieprz Cayenne,
paprykę słodką mieloną,
oliwę z oliwek,
pieprz cytrynowy. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.

Do miski z podudziami wlewamy przygotowaną marynatę. Ostatnią
pomarańczę kroimy ze skórą w mniejsze kawałki i wkładamy do miski z
mięsem. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej jest to zrobić za pomocą dłoni. Do
mięsa musi przylgnąć marynata. Miskę z zamarynowanym
mięsem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy
mięso i całą zawartość przekładamy do szkła żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut, 10 minut przed wystawieniem należy odkryć
mięso aby ładnie się przyrumieniło.

Danie najlepiej smakuje z warzywami z patelni.