ßßß
Przepis przygotowałam według TEGO przepisu, a jeśli chcecie przeczytać więcej o tym daniu przeczytajcie TEN artykuł na Wikipedii.Razem ze mną gotowali: Lejdi, Panna Malwinna, Shinju, Wojciech, Maggie, Siaśka oraz Bartoldzik .Składniki na 2 osoby:200 g makaronu spaghettikilka różyczek brokułamała cukiniakilka zielonych szparagów1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)3 ząbki czosnku3 pomidory (lub pomidory krojone z kartonika)12 liści bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej)4 łyżki masła1/2 szklanki bulionu drobiowego100 g śmietany 18%tarty sersól1. Zagotować garnek wody z łyżeczką soli. Na wrzątek wrzucić groszek – gotować 2 minuty, następnie brokuły – gotować minutę razem z groszkiem, następnie szparagi – gotować razem z brokułami i groszkiem kolejną minutę. Wyłowić warzywa łyżką cedzakową, ostudzić w zimnej wodzie, następnie odsączyć na sicie.2. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę cukinię, smażyć minutę. Następnie dodać krojone pomidory i smażyć jeszcze 2 minuty często mieszając.3. Do podsmażonej cukinii i pomidorów wlać bulion, zagotować. Dodać stopniowo śmietanę oraz wcześniej zblanszowane warzywa. Trzymać na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 minut.4. Dodać tarty ser i wymieszać. Ja dodałam jeszcze trochę mięsa kurczaka z rosołu do sosu.5. Ugotować makaron al dente.6. Odsączony makaron wymieszać z sosem, dodać bazylię i sól do smaku. Podawać.
Jeden talerz podałam inaczej – makaron, sos i warzywa oddzielnie – taka wersja wygląda bardziej apetycznie.