Wykonanie
Bardzo długo nie gotowałam z grupą wspólnego gotowania prowadzoną przez
Malwinę z Filozofii Smaku. W końcu się zmobilizowałam i coś przygotowałam. Tym razem na tapecie była Pasta Primavera – danie sięgające korzeniami lat 70-tych. Powstało prawdopodobnie w restauracji Le Cirque w Nowym Jorku. Podstawą dania jest
makaron „anielskie włosy” lub spaghetti. Do przygotowania sosu wykorzystuje się dużo zielonych wiosennych warzyw oraz
śmietanę,
bulion drobiowy i
parmezan. Ja niestety nie miałam
parmezanu, ale myślę, że można spokojnie zastąpić go innym
twardym serem.

Przepis przygotowałam według TEGO przepisu, a jeśli chcecie przeczytać więcej o tym daniu przeczytajcie TEN artykuł na Wikipedii.Razem ze mną gotowali: Lejdi, Panna Malwinna, Shinju, Wojciech,
Maggie, Siaśka oraz Bartoldzik .Składniki na 2 osoby:200 g
makaronu spaghettikilka różyczek
brokułamała
cukiniakilka
zielonych szparagów1/2 szklanki
zielonego groszku (może być mrożony)3 ząbki
czosnku3
pomidory (lub
pomidory krojone z kartonika)12 liści
bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej)4 łyżki
masła1/2 szklanki
bulionu drobiowego100 g
śmietany 18%tarty
sersól1. Zagotować garnek
wody z łyżeczką
soli. Na wrzątek wrzucić
groszek – gotować 2 minuty, następnie
brokuły – gotować minutę razem z
groszkiem, następnie
szparagi – gotować razem z
brokułami i
groszkiem kolejną minutę. Wyłowić warzywa łyżką cedzakową, ostudzić w zimnej wodzie, następnie odsączyć na sicie.2. Na patelni rozpuścić
masło, dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę
cukinię, smażyć minutę. Następnie dodać krojone
pomidory i smażyć jeszcze 2 minuty często mieszając.3. Do podsmażonej
cukinii i
pomidorów wlać
bulion, zagotować. Dodać stopniowo
śmietanę oraz wcześniej zblanszowane warzywa. Trzymać na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 minut.4. Dodać tarty
ser i wymieszać. Ja dodałam jeszcze trochę
mięsa kurczaka z rosołu do sosu.5. Ugotować
makaron al dente.6. Odsączony
makaron wymieszać z sosem, dodać
bazylię i
sól do smaku. Podawać.

Jeden talerz podałam inaczej –
makaron, sos i warzywa oddzielnie – taka wersja wygląda bardziej apetycznie.