Wykonanie

Rosół jest chyba najbardziejznaną zupą świata. Kojarzony z uroczystościami czy świętamizawsze jednakowo rozgrzewa,syci i wybornie smakuje.Podany z domowym
makaronemnie ma sobie równych.Przygotowałam go z kombinacji
trzech mięs, jarzyn i przypraw.Jedna wiejska
kura, kawałek wołowejpręgi i
rostbefu (łącznie około 700g),udo z
indyka, 5
marchewek, pół
selera,3
pietruszki, 2 opalone
cebule, 4 listkilaurowe, 7 ziaren
ziela angielskiego, 7
jagód jałowca, łyżeczka nasion
kolendry, łyżeczkaziarnistego
pieprzu, 3
goździki, 3 kawałki
suszonych borowików,
sól kamienna.
Mięsa dokładnie umyłam i oczyściłam (
kurę podzieliłam na części), włożyłam do dużego garnka.Zalałam zimną
wodą i postawiłam na ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyłam ogień na minimalny.Po godzinie delikatnego "pyrkania" włożyłam jarzyny,
liście laurowe,
ziele angielskie,
jałowiec,
kolendrę,
pieprz,
prawdziwki i
goździki. Gdy minęły kolejne dwie godziny wsypałam
sóla po kilku chwilach wyjęłam
marchew i
kurę, gdyż
mięso było już wystarczająco miękkie.Przez następne 1,5-2 godziny w garnku doszła
wołowina.- oraz
indyk.
Mięso wyjęłam a klarowny
bulion przecedziłam przez sito i
jałową gazę. Z
marchewek wycięłam gwiazdki. Rosół podałam z domowym
makaronem - dokładny przepis i opis wykonania znajduje się tu: KLIK ☺Bardzo często, część tak sporządzonego rosołu przelewam do pojemników na
lód, albo innychmałych pudełek i po całkowitym wystygnięciu mrożę. Wykorzystuję je później do
sosów, częstoteż doprawiam nimi zupy czy inne potrawy.Bardzo smacznie polecam :)