ßßß
Rosół jest chyba najbardziejznaną zupą świata. Kojarzony z uroczystościami czy świętamizawsze jednakowo rozgrzewa,syci i wybornie smakuje.Podany z domowym makaronemnie ma sobie równych.Przygotowałam go z kombinacjitrzech mięs, jarzyn i przypraw.Jedna wiejska kura, kawałek wołowejpręgi i rostbefu (łącznie około 700g),udo z indyka, 5 marchewek, pół selera,3 pietruszki, 2 opalone cebule, 4 listkilaurowe, 7 ziaren ziela angielskiego, 7 jagód jałowca, łyżeczka nasion kolendry, łyżeczkaziarnistego pieprzu, 3 goździki, 3 kawałki suszonych borowików, sól kamienna.Mięsa dokładnie umyłam i oczyściłam (kurę podzieliłam na części), włożyłam do dużego garnka.Zalałam zimną wodą i postawiłam na ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyłam ogień na minimalny.Po godzinie delikatnego "pyrkania" włożyłam jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec,kolendrę, pieprz, prawdziwki i goździki. Gdy minęły kolejne dwie godziny wsypałam sóla po kilku chwilach wyjęłam marchew i kurę, gdyż mięso było już wystarczająco miękkie.Przez następne 1,5-2 godziny w garnku doszła wołowina.- oraz indyk. Mięso wyjęłam a klarownybulion przecedziłam przez sito i jałową gazę. Z marchewek wycięłam gwiazdki. Rosół podałam z domowym makaronem - dokładny przepis i opis wykonania znajduje się tu: KLIK ☺Bardzo często, część tak sporządzonego rosołu przelewam do pojemników na lód, albo innychmałych pudełek i po całkowitym wystygnięciu mrożę. Wykorzystuję je później do sosów, częstoteż doprawiam nimi zupy czy inne potrawy.Bardzo smacznie polecam :)