Wykonanie

Większość z nas chyba lubi rosół. Doskonale rozgrzewa w z imowe dni, j est i dealny aby podać go w niedzielę czy w święta. Dla mnie n ajlepiej smakuje z
makaronem domowym (lub kupionym
makaronem jajecznym k rajank ą, który smak uje podobnie).
3 podudzia lub pół
kury (najlepiej wiejskiej)
3-4
marchewki1
pietruszkakawałek
selera i
pora1
cebula2 liś cie laurow e
3 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprznatka pietruszki do posypania
makaron, np. krajanka
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić na duże kawałki.
Cebulę przekroić wzdłuż i mocno przypiec na patelni z małą ilością
oliwy.
Mięso umyć, włożyć do garnka z zimną
wodą, gotować około pół godziny ma małym ogniu. Następnie wrzucić do garnka warzywa,
cebulę, przyprawić i gotować jeszcze przez 45- 60 minut . Na koniec łyżką cedzakową wybrać wszystkie składniki.
Rosół można podawać według uznania: z pokrojonymi ugotowanymi warzywami,
mięsem albo klarowny, tylko z
makaronem. Przed podaniem posypać siekana
natką pietruszk i i
pieprzem mielonym.