ßßß Cookit - przepis na Tradycyjny rosół domowy

Tradycyjny rosół domowy

nazwa

Wykonanie

Większość z nas chyba lubi rosół. Doskonale rozgrzewa w z imowe dni, j est i dealny aby podać go w niedzielę czy w święta. Dla mnie n ajlepiej smakuje z makaronem domowym (lub kupionym makaronem jajecznym k rajank ą, który smak uje podobnie).
3 podudzia lub pół kury (najlepiej wiejskiej)
3-4 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera i pora
1 cebula
2 liś cie laurow e
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania
makaron, np. krajanka
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić na duże kawałki. Cebulę przekroić wzdłuż i mocno przypiec na patelni z małą ilością oliwy.
Mięso umyć, włożyć do garnka z zimną wodą, gotować około pół godziny ma małym ogniu. Następnie wrzucić do garnka warzywa,cebulę, przyprawić i gotować jeszcze przez 45- 60 minut . Na koniec łyżką cedzakową wybrać wszystkie składniki.
Rosół można podawać według uznania: z pokrojonymi ugotowanymi warzywami, mięsem albo klarowny, tylko z makaronem. Przed podaniem posypać siekana natką pietruszk i i pieprzem mielonym.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/12/tradycyjny-roso-domowy.html