ßßß Cookit - przepis na Kotlety z ryżu z sosem czosnkowo - ziołowym

Kotlety z ryżu z sosem czosnkowo - ziołowym

nazwa

Wykonanie

Ryżowe kotleciki z rumianą,
chrupiącą skórką, aromatycznym i soczystym wnętrzem najbardziej
smakują tuż po zdjęciu z patelni,
kiedy są gorące. Ser, który w sobie
zawierają rozpływa się rozkosznie
a zioła tańczą w ulatującej, wonnej
parze. Za sprawą panierki panko
kotleciki wyglądają niczym duże,
rogate kokosanki, co jest ich
dodatkowym walorem.
Są proste i szybkie w przygotowaniu.
Smaczne, lekkie i sycące zarazem.
Kotlety: 300 g ugotowanego ryżu, 2 jajka, 110 g sera ementaler, 2 łyżki tartego parmezanu,
jasna część dużego pora, 2 garści posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku,
szczypta kurkumy, odrobina startej gałki muszkatołowej, po pół łyżeczki suszonej
bazylii, oregano i tymianku.
Ponadto : mąka, jajko i panko do panierowania oraz olej rzepakowy do smażenia.
Por opłukałam dokładnie, osuszyłam, pokroiłam w cienkie plasterki i zasmażyłam.
Ryż wsypałam do miski, wbiłam jaja, dodałam parmezan, starty na największych
oczkach tarki ementaler, wystudzony por, natkę oraz przyprawy. Wymieszałam.
Z powstałej masy uformowałam podłużne kotlety. Obtoczyłam je w mące,
rozmąconym jajku i w panko. Smażyłam na rumiano.
Sos: 200 g greckiego jogurtu, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka soku z cytryny, 2 małe
suszone papryczki peperoni, po pół łyżeczki: oregano, czerwonego pieprzu, bazylii,
tymianku, cząbru i rozmarynu, 2 szczypty czarnuszki, sól morska do smaku.
Czosnek przecisnęłam przez praskę, wymieszałam z jogurtem i sokiem z cytryny.
Pozostałe składniki włożyłam do moździerza i utarłam. Dodałam do sosu
zostawiając odrobinę do dekoracji. Schłodziłam w lodówce.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/10/kotlety-z-ryzu-z-sosem-czosnkowo-zioowym.html