Wykonanie
Gotowe
mieszanki przypraw na marketowych półkach zwykle w swoim składzie mają glutaminian
sodu i inne polepszacze smaku. Polecam wykonać ją samemu z przypraw dobrej jakości (np. firmy dr Kaldysz, Dary Natury). Przekonacie się, że jest o niebo lepsza, nie tylko ze względu na brak szkodliwych składników, ale ze względu na lepszy smak i aromat. Dzisiejszy przepis to mieszanka moich ulubionych przypraw, która sprawdza się idealnie do potraw
mięsnych jak i wegetariańskich, dlatego nazwałam ją uniwersalną. Zachęcam jednak do skomponowania własnej, która w pełni podpasuje Waszym podniebieniom :)
Składniki:5 łyżeczek
soli morskiej ziołowej½ łyżeczki
kolendry (rozbitej w moździerzu)1 kulka
ziela angielskiego (rozbita w moździerzu)2 łyżeczki
ostrej papryki2 łyżeczki
czosnku½ łyżeczki
imbiru2 łyżeczki
tymianku2 łyżeczki
oregano½ łyżeczki
kurkumy½
gałki muszkatołowej6 łyżeczek
papryki słodkiejPrzygotowanie:Wszystkie składniki dobrze wymieszać i przechowywać w szczelnym słoiczku. Proste, prawda? ;)