Pin ItW moim przydomowym ogródku zrobiło się już bardzo jesiennie. Zebrałam ostatnie pomidorki koktajlowe, fasolkę szparagową. Dynie jeszcze czekają na zbiór. Pora też ściąć zioła. Część będę mrozić, tak jak na przykład lubczyk, tymianek czy rozmaryn. Część zasuszę, na przykład majeranek i estragon. Natomiast bazylia i oregano nie nadają się do mrożenia, ich listki czarnieją i tracą aromat. Postanowiłam więc wykorzystać je w inny sposób: zrobiłam znowu bazyliowe pesto . A potem zrobiłam sos z jogurtem i dodałam do niego pesto. Wyszło pysznie i bardzo zielono.Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania : 15 minutSkładniki:1 opakowanie jogurtu typu greckiego 400 g2 łyżki bazyliowego pestosok z 1/2 cytryny1 łyżka listków świeżego tymianku1 łyżka listków świeżego oreganosól morskaWykonanie:Listki oregano kroimy na mniejsze kawałki. Jogurt umieszczamy w misce i mieszamy z pesto. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Sos przyprawiamy i mieszamy. Na koniec dodajemy świeże listki ziół. Następnie sos przykrywamy i wkładamy na 30 - 60 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.