Wykonanie
Zdjęcia tej
soli na tym blogu mnie zauroczyły i wiedzialam że muszę ją zrobić, będąc na urlopie przywiozałam sobie portugalskie, słodziutkie i niepryskane
cytrusy i tak oto powstała moja
sól. Wykorzystałam ją do tej
pory do roladek drobiowych (wkrótce wpis).Składniki1
pomarańcza*1
cytryna*łyżka świeżego
tymiankugruba
sól morska (ja użyłam 1 szklankę)*Uwaga: Najlepiej jest używać
cytryn i
pomarańczy nie pryskanych pestycydami.Wykonanie
Pomarańczę i
cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o malutkich oczkach.Świeży
tymianek drobno posiekać, połączyć ze skórkami,
solą i dokładnie wymieszać.Mieszankę przesypać na papier do pieczenia i suszyć 24h w ciepłym miejscu.****Uwaga: Ja dla przyspieszenie procesu, suszyłam
przyprawę w piekarniku (termoobieg, temperatura 40 stopni, około 60 minut).Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.