ßßß Cookit - przepis na Złociste bakłażany w śródziemnomorskim sosie

Złociste bakłażany w śródziemnomorskim sosie

nazwa

Wykonanie

Oberżyna, gruszka miłości, krzewiaste
jajko - to inne nazwy pysznego fioletowego
warzywa z rodziny psiankowatych.
W niektórych społecznościach bakłażan
uważany jest za afrodyzjak.
Przepis pochodzi z włoskiego programu
telewizji śniadaniowej "Uno mattina".
Duży bakłażan, sól, biały pieprz, mąka
do obtaczania, olej do smażenia.
Sos : chlust oliwy, cebula, 2 ząbki czosnku,
200 g pomidorów z puszki, 100 ml białego
wytrawnego wina, 2 garści siekanych ziół:
oregano, bazylia, kolendra, pietruszka,
szczypta cukru, sok z połowy pomarańczy, odrobina soli, jajko ugotowane na twardo, mała papryczka peperoni.
Bakłażana umyłam, pokroiłam w plastry o grubości około 1 centymetra. Posypałam solą,
odstawiłam na 15 minut. Następnie opłukałam, osuszyłam i obtoczyłam w mące wymieszanej z pieprzem. Usmażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po wyjęciu z patelni układałam na papierowych ręcznikach, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Cebulę posiekałam drobno, zeszkliłam na oliwie. Dodałam zmiażdżony czosnek i pomidory z puszki. Wlałam wino i sok z pomarańczy, doprawiłam solą, papryczką peperoni i cukrem.
Dusiłam 15 minut po czym wsypałam zioła, wymieszałam, przykryłam, odstawiłam na kilka
chwil, by smaki się przegryzły.
Jajko ugotowałam na twardo, obrałam, pokroiłam w drobną kostkę.
Na półmiskach ułożyłam plastry bakłażana, polałam sosem, posypałam jajkiem.
Potrawa doskonale komponuje się z ryżem lub z pieczywem czosnkowym.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/05/zociste-bakazany-w-srodziemnomorskim.html