Wykonanie
Oberżyna,
gruszka miłości, krzewiaste
jajko - to inne nazwy pysznego fioletowegowarzywa z rodziny psiankowatych.W niektórych społecznościach
bakłażanuważany jest za afrodyzjak.Przepis pochodzi z włoskiego programutelewizji
śniadaniowej "Uno mattina".Duży
bakłażan,
sól,
biały pieprz,
mąkado obtaczania,
olej do smażenia.Sos : chlust
oliwy,
cebula, 2 ząbki
czosnku,200 g
pomidorów z puszki, 100 ml białego
wytrawnego wina, 2 garści siekanych
ziół:
oregano,
bazylia,
kolendra,
pietruszka,szczypta
cukru, sok z połowy
pomarańczy, odrobina
soli,
jajko ugotowane na twardo, mała
papryczka peperoni.
Bakłażana umyłam, pokroiłam w plastry o grubości około 1 centymetra. Posypałam
solą,odstawiłam na 15 minut. Następnie opłukałam, osuszyłam i obtoczyłam w
mące wymieszanej z
pieprzem. Usmażyłam na rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Po wyjęciu z patelni układałam na papierowych ręcznikach, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Cebulę posiekałam drobno, zeszkliłam na
oliwie. Dodałam zmiażdżony
czosnek i
pomidory z puszki. Wlałam
wino i sok z
pomarańczy, doprawiłam
solą,
papryczką peperoni i
cukrem.Dusiłam 15 minut po czym wsypałam
zioła, wymieszałam, przykryłam, odstawiłam na kilkachwil, by smaki się przegryzły.
Jajko ugotowałam na twardo, obrałam, pokroiłam w drobną kostkę.Na półmiskach ułożyłam plastry
bakłażana, polałam sosem, posypałam
jajkiem.Potrawa doskonale komponuje się z
ryżem lub z
pieczywem czosnkowym.Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)