Wykonanie
Jest to jedno z moich ulubionych dań na sobotni lub niedzielny obiad. Lekkie, kolorowe, szybkie w przygotowaniu a do tego o zachwycającym kwaskowym smaku. Danie wymaga dodania
białego wina, także
wino do picia również świetnie skomponuje się ze smakiem potrawy - tym bardziejciekawy pomysł na sobotni obiad lub kolację.Aby przygotować porcję dla 4 osób będziecie potrzebować:2
filety z piersi kurczakaok 250 g
pomidorów koktajlowych2 duże ząbki
czosnkuOliwa z oliwek100-150 ml białego
wytrawnego wina100 ml kwaśnej
śmietanymąka,
zioła prowansalskie (lub tylko
bazylia i
oregano),
biały pieprz,
sólJako dodatki proponuję
kuskus i zieloną
fasolkę, ale świetnie pasuje także
biały ryż i gotowana
marchewka.Sposób przygotowania:
Czosnek szklimy na patelni na
oliwie, jak zmięknie dodajemy pokrojone na połówki
pomidorki.
Kurczaka kroimy na plastry (z 1 piersi robimy 2, 3 plastry), przyprawiamy
solą,
białym pieprzem i
ziołami. Na osobnej patelni, na gorącą
oliwę układamy filety. Po ok 1-2 minutach przewracamy
kurczaki na druga stronę, dolewamy
wino, czekamy chwile aż
alkohol odparuje. Następnie dodajemy zawartość drugiej patelni i pod przykryciem dusimy ok 5 minut.
Mąkę (ok 2 łyżeczki) mieszamy ze
śmietaną i dolewamy do sosu z
pomidorów i
wina. Jak sos zgęstnieje, danie jest gotowe.

Koszt dla 4 osób to maksymalnie 30 zł.czas przygotowania: 25-30 minut.Stopień trudności: średni