ßßß Cookit - przepis na Kurczak w pomidorach i białym winie

Kurczak w pomidorach i białym winie

nazwa

Wykonanie

Jest to jedno z moich ulubionych dań na sobotni lub niedzielny obiad. Lekkie, kolorowe, szybkie w przygotowaniu a do tego o zachwycającym kwaskowym smaku. Danie wymaga dodania białego wina, także wino do picia również świetnie skomponuje się ze smakiem potrawy - tym bardziej
ciekawy pomysł na sobotni obiad lub kolację.
Aby przygotować porcję dla 4 osób będziecie potrzebować:
2 filety z piersi kurczaka
ok 250 g pomidorów koktajlowych
2 duże ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
100-150 ml białego wytrawnego wina
100 ml kwaśnej śmietany
mąka, zioła prowansalskie (lub tylko bazylia i oregano), biały pieprz, sól
Jako dodatki proponuję kuskus i zieloną fasolkę, ale świetnie pasuje także biały ryż i gotowana marchewka.
Sposób przygotowania:
Czosnek szklimy na patelni na oliwie, jak zmięknie dodajemy pokrojone na połówki pomidorki. Kurczaka kroimy na plastry (z 1 piersi robimy 2, 3 plastry), przyprawiamy solą, białym pieprzem i ziołami. Na osobnej patelni, na gorącą oliwę układamy filety. Po ok 1-2 minutach przewracamy kurczaki na druga stronę, dolewamy wino, czekamy chwile aż alkohol odparuje. Następnie dodajemy zawartość drugiej patelni i pod przykryciem dusimy ok 5 minut. Mąkę (ok 2 łyżeczki) mieszamy ze śmietaną i dolewamy do sosu z pomidorów i wina. Jak sos zgęstnieje, danie jest gotowe.
Koszt dla 4 osób to maksymalnie 30 zł.
czas przygotowania: 25-30 minut.
Stopień trudności: średni
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/03/kurczak-w-pomidorach-i-biaym-winie.html