ßßß Cookit - przepis na Chrupiące, soczyste i niezwykle

Chrupiące, soczyste i niezwykle

nazwa

Wykonanie

aromatyczne skrzydełka polecam dziś
wielbicielom drobiu. Tym bardziej,
jeśli nie macie pomysłu na obiad ;)
Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w przyprawie, którą zakupiłam jakiś
czas temu na rynku miejskim.
Czubrica bułgarska - to mieszanka kopru,
tymianku, cząbru, bazylii, cebuli, soli,
czosnku i natki pietruszki. Idealna do potraw
mięsnych, zup, jajek, soczewicy i fasoli.
12 skrzydełek kurczaka, 2 łyżki czubricy
bułgarskiej, 4 łyżki oliwy, ząbek czosnku,
łyżeczka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 szczypty soli morskiej.
Skrzydełka umyłam, oczyściłam i wysuszyłam papierowymi ręcznikami.
Oliwę, czubricę, miód, sok z cytryny, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek
połączyłam dokładnie. Natarłam mięso, przełożyłam do miski, przykryłam
folią spożywczą, wstawiłam na noc do lodówki.
Następnego dnia ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, wstawiłam do piekarnika.
Piekłam do miękkości: początkowo w 220°C , po 15 minutach zmniejszyłam
temperaturę do 180° C.
Podałam z wiosennym bukietem zieleniny: kilka listków sałaty masłowej, natka kolendry i pietruszki, rukola, bazylia, oregano, ćwiartka czerwonej cebuli i mały pomidor -
wszystko to skropiłam sokiem z cytryny i oliwą, posypałam solą i odrobiną białego pieprzu.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/05/skrzydeka-ktore-dodaja-skrzyde.html