Wykonanie
Pieczenie w
soli to metoda która powoduje, że
ryba będzie miała suchy i chrupiący wierzch a wnętrze soczyste i pełne smaku. Ciasto
solne przygotowane wg przepisu Jamiego Oliver'a ma jeszcze taką zaletę, że dzięki dodaniu do niego nasion
kopru i skórek
pomarańczy i
cytryny,
ryba zyskuje dodatkowy aromat. Niewielkim
rybom wystarczy warstwa
soli grubości 1 cm, dużym , np 3 - kilogramowym - warstwa trzycentymetrowa. Trzeba uważać aby
sól nie dostała się do środka
ryby, ma ja tylko przykrywać. Dlatego ważne aby
sól której używamy była naprawdę gruba - taka raczej nie wsypie się w rybie otwory. Piekłam dwie małe dorady, były gotowe po 25 minutach. Dorada to moja ulubiona
ryba. Pieczona metodą
solną wyszła niezwykle delikatna i soczysta i bardzo pachnąca
ziołami którymi ją nadziałam. Polecam, świetna metoda.

Składniki ( dla 2 osób)2 nieduże dorady - ok 1 kg wypatroszonekilka gałązek świeżych
ziół (
bazylia,
natka pietruszki, zielone gałązki fenkułu,
tymianek)kilka ząbków
czosnku1
cytryna: zetrzeć skórkę, resztę pokroić w plasterki1,5 kg gruboziarnistej
soli morskiej (na każdy kilogram
ryby potrzeba 1,5 kg
soli)skórka z 1
pomarańczy1 roztrzepane
jajo z hodowli ekologicznejgarść nasion
kopruoliwaPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
Rybę umyć i osuszyć, posypać wnętrze
pieprzem i wypełnić mieszanką aromatycznych
ziół:
bazylia,
natka pietruszki,
tymiankiem oraz ząbkiem
czosnku i plasterkami
cytryny. spiąc brzuch wykałaczką aby nie nasypała się do środka
sól. Wymieszać
sól ze
skórką pomarańczową i
cytrynową,
jajkiem i nasionami
kopru. Wlać nieco
wody i mieszać, aż będzie przypominała wilgotny piasek. Na blachę wysypać centymetrową warstwę
soli, robiąc wgłębienie dla każdej
ryby. Natrzeć
rybę oliwą i umieścić we wgłębieniu. Położyć resztę
soli na wierzchu, dociskając dłonią. Głowa i ogon
ryby nie muszą być przykryte ( u mnie były)Piec
rybę w rozgrzanym piekarniku przez 20-40 minut. Czas zależy od grubości warstwy
soli, rodzaju piekarnika, wielkości i gatunku
ryby oraz temperatury
mięsa włożonego do pieca. Trudno zgadnąć, czy
ryba jest już gotowa, najlepiej wkłuć widelec w najgrubsze miejsce
ryby, trzymać przez 10 sekund, szybko wyciągnąć i położyć do warg. Jeśli jest ciepły,
ryba się upiekła, jeśli nie - trzeba ją jeszcze potrzymać w piekarniku. Jeżeli nadal nie jesteśmy tego pewni, należy oderwać kawałek
soli i sprawdzić, czy
mięso odchodzi od ości. Jeśli nie - wstawić
rybę do piekarnika. Po upieczeniu, trzeba
rybę dokładnie oczyścić z
soli, obrać ze skóry i serwować gorące filety. Smacznego!Uwagi: Jeżeli wydaje nam się ze ciasto
solne po przykryciu
ryby jest za mało spoiste, można je jeszcze lekko spryskać
wodą przy pomocy spryskiwacza do kwiatków.



