Wykonanie
W ramach akcji Viva Italia! organizowanej na Durszlaku przez Makro dodałam już 5 przepisów (focaccia, grzanki, zupa cytrynowa, pasticcio oraz placek
drożdżowy z
winogronami), ale wśród nich nie pojawiło się jeszcze secondi piatti, czyli drugie danie. Mój udział w konkursie byłby niepełny bez dania głównego – postanowiłam przygotować coś specjalnego. Pamiętacie pewnie, że jakiś czas temu robiłam sycylijską caponatę . Ugotowałam jej wtedy naprawdę dużo. To co zostało włożyłam w słoiki. No i teraz była jak znalazł. Kupiłam
rybkę, posmarowałam ją pesto z
bazylii i
czosnku. Po upieczeniu podałam z podgrzaną caponatą. Było pysznie!

Składniki na 2 porcje:2 filety z
soliświeża
bazyliaząbek
czosnku3 łyżki
oliwyłyżeczka
soli morskiejcaponataFilety odmrażamy, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym
oliwą z oliwek. W mikserze robimy pastę z
bazylii,
czosnku,
soli i
oliwy. Smarujemy nią wierzch
ryby.

Pieczemy
rybę w temperaturze 180° C przez 30 minut. Pod koniec pieczenia wykładamy na wierzch
soli kilka łyżek caponaty. Jak zrobić caponatę przeczytacie klikając na link zamieszczony w składnikach.
Sola z włoską caponatą świetnie pasuje także do akcji Bogusi „Kuchnie Świata…od-kuchni”