ßßß Cookit - przepis na Kanapkowa pasta z soczewicy

Kanapkowa pasta z soczewicy

nazwa

Wykonanie

Polecam spróbować na przykład z tym chlebkiem < klik >. Smaczna pasta, którą warto zastąpić inne, niekoniecznie zdrowe, dodatki na kanapki ze sklepu :-)
Składniki:
200 g soczewicy (użyłam czerwonej)*
1 ząbek czosnku
garść świeżej bazylii
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Studzimy, następnie dodajemy pokrojony czosnek, oliwę i bazylię. Miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy więcej soli/oliwy.
Smacznego!
*Soczewica czerwona gotuje się najszybciej. Łatwo ją też rozgotować, ale jeżeli zamierzamy z niej robić pastę to nawet dobrze... :-)
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2014/07/kanapkowa-pasta-z-soczewicy.html