Wykonanie

Tym razem nie będzie szybko:) Głównie ze względu na czas pieczenia - przynajmniej godzina. Ale dla takiego efektu warto trochę poczekać. Polędwiczka zapleciona w warkocz z
czosnkiem wygląda o wiele ciekawiej niż zwykła polędwiczka, a dzięki pieczeniu na kołderce z
pomidorów nie wysycha - jest bardzo bardzo soczysta.Jedna polędwiczka (razem z węglowodanowym dodatkiem) wystarczy na obiad dla 2 średnio głodnych osób.Składniki:polędwiczka wieprzowa2-3 ząbki
czosnku5-6 małych, dojrzałych
pomidorówłyżka suszonej
bazylii2 łyżki
oliwy z oliweksólSposób przygotowania:Polędwiczkę obieramy z błon i rozcinamy wzdłuż zostawiając z jednej strony ok. 2cm nierozcięty kawałek. Zaplatamy w warkoczyk i solimy.
Czosnek kroimy na plasterki i wsuwamy
między części warkocza.
Pomidory kroimy na połówki, układamy w naczyniu do zapiekania posmarowanym
oliwą tak aby pokryły całe dno i posypujemy
bazylią. Na pomidorach układamy warkocz z
polędwiczki, smarujemy wierzch
oliwą z oliwek. Zapiekamy w 180C przez ok. 1h.
