ßßß
Składniki:2 pstrągi najlepiej z głową2 kg soli morskiej gruboziarnistejcytrynaczosnek, pieprz cytrynowypietruszkawodajajko
Sposób przygotowania:rybę czyścimy i osuszamynacieramy czosnkiem i pieprzem cytrynowym oraz bardzo dokładnie nadziewamy cytryną oraz ziołami - odstawiamyprzygotowujemy panierkę (skorupę solną) poprzez połączenie soli, wody i jajka aż będzie miała konsystencję mokrego piasku na dno naczynia żaroodpornego nakładamy warstwę naszej mieszanki solnej, na to układamy ryby i zasypujemy pozostałą solą, tak by cała ryba znalazła się pod warstwą panierki. Łyżką uklepujemypieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez około 20-25 minutSmacznego!Uwaga: do rozłupania skorupy może przydać się młotek hehe i pamiętajcie dobrze trzeba nadziać rybę cytryną i ziołami aby sól nie dostała się do środka