Wykonanie
Mam nadzieję, że po świętach nie macie jeszcze przesytu zdrowych i smacznych rybek, bo ja dzisiaj polecam Wam
pstrągi w skorupie
solnej. Estetycznie wyglądają, dobrze smakują i mogą zrobić furorę podczas spotkania ze znajomymi. A do tego ich wykonanie zajmie Wam ok. 30 minut :), co dla kobiet pracujących, zapewne jest dużym atutem.

Składniki:2
pstrągi najlepiej z głową2 kg
soli morskiej gruboziarnistej
cytrynaczosnek,
pieprz cytrynowypietruszkawodajajko
Sposób przygotowania:
rybę czyścimy i osuszamynacieramy
czosnkiem i
pieprzem cytrynowym oraz bardzo dokładnie nadziewamy
cytryną oraz
ziołami - odstawiamyprzygotowujemy panierkę (skorupę
solną) poprzez połączenie
soli,
wody i
jajka aż będzie miała konsystencję mokrego piasku na dno naczynia żaroodpornego nakładamy warstwę naszej mieszanki
solnej, na to układamy
ryby i zasypujemy pozostałą
solą, tak by cała
ryba znalazła się pod warstwą panierki. Łyżką uklepujemypieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez około 20-25 minutSmacznego!Uwaga: do rozłupania skorupy może przydać się młotek hehe i pamiętajcie dobrze trzeba nadziać
rybę cytryną i
ziołami aby
sól nie dostała się do środka