ßßß Cookit - przepis na Ryba w soli

Ryba w soli

nazwa

Wykonanie

Mam nadzieję, że po świętach nie macie jeszcze przesytu zdrowych i smacznych rybek, bo ja dzisiaj polecam Wam pstrągi w skorupie solnej. Estetycznie wyglądają, dobrze smakują i mogą zrobić furorę podczas spotkania ze znajomymi. A do tego ich wykonanie zajmie Wam ok. 30 minut :), co dla kobiet pracujących, zapewne jest dużym atutem.
Składniki:
2 pstrągi najlepiej z głową
2 kg soli morskiej gruboziarnistej
cytryna
czosnek, pieprz cytrynowy
pietruszka
woda
jajko
Sposób przygotowania:
rybę czyścimy i osuszamy
nacieramy czosnkiem i pieprzem cytrynowym oraz bardzo dokładnie nadziewamy cytryną oraz ziołami - odstawiamy
przygotowujemy panierkę (skorupę solną) poprzez połączenie soli, wody i jajka aż będzie miała konsystencję mokrego piasku na dno naczynia żaroodpornego nakładamy warstwę naszej mieszanki solnej, na to układamy ryby i zasypujemy pozostałą solą, tak by cała ryba znalazła się pod warstwą panierki. Łyżką uklepujemy
pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez około 20-25 minut
Smacznego!
Uwaga: do rozłupania skorupy może przydać się młotek hehe i pamiętajcie dobrze trzeba nadziać rybę cytryną i ziołami aby sól nie dostała się do środka
Źródło:http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2013/01/ryba-w-soli.html