Wykonanie
Prezentuję kolejną potrawętradycyjnej kuchni kociewskiej.Gotowane klopsy z mieszanego
mięsa z dodatkiem
boczku,skąpane w słodko - kwaśnymsosie. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.70 dag
mięsa: wołowa ligawa,
wieprzowa łopatka i
cielęcina,20 dag
świeżego boczku,duża
cebula, 2-3
jaja,
sól,
pieprz,pęczek posiekanej
natkipietruszki,4 łyżki
bułki tartej.
Mięso i
boczek zmieliłam, dodałam
jaja,
natkę,
bułkę tartą oraz
sól i
pieprz.Wyrobiłam, odstawiłam do lodówki na godzinę, by smaki się przegryzły.Ugotowałam
warzywny wywar: 3
marchewki, kawałek
selera,
pietruszka,kawałek
pora, 2-3
liście laurowe, 4-5 ziaren
ziela angielskiego,kilka ziaren
pieprzu, łyżeczka
morskiej soli.Gdy warzywa zmiękły wyjęłam je -
marchewkę pokroiłam drobno.Z
mięsa uformowałam nieduże klopsiki, wrzucałam do wrzącego
wywaru.Ugotowane kulki wyjęłam, płyn przecedziłam. Zagęściłam go
mąkąwymieszaną ze słodką
śmietaną 18%. Doprawiłam
cukrem i
sokiem z cytryny.Do gęstego sosu włożyłam klopsiki i
marchewkę oraz garść
koperku.Podałam z tłuczonymi
ziemniakami i
kiszoną kapustą czerwoną i białą.Bardzo smacznie polecam :)