Wykonanie
Dania jednogarnkowe charakteryzują się tym, że wszystko wrzucamy do jednego garnka i samo się robi w swoim sosie. Uwielbiam takie coś ! Jedyne wykonanie to pokrojenie warzyw i podsmażenie
kurczaka,
potem wszystko do jednego garnka i gotowePyszne, aromatyczne, pełne różnych struktur. SmacznegoSkładniki:5 małych udek lub pałek z
kurczakasól morska1 łyżka
oliwy10 małych
ziemniaków3 – 4 ząbki
czosnku1 puszka
białej fasoli4 gałązki
tymianku lub 1 łyżeczka
tymianku suszonego1 szklanka wrzącego
bulionu*1
paprykałyżka
masła*Przepis na
bulion: 3 szklanki
wody, łyżka
oliwy z oliwek,
sól,
pieprz,
włoszczyzna: 2 małe
marchewki, kawałek
selera, kawałek
pora, 2 małe
pietruszki +
natka. Wszystko wrzucić do garnka i gotować do miękkości warzyw. ( warzywa pokrojone na małe kawałki dodałam także do garnka z
kurczakiem i
ziemniakami ).Przygotowanie:Udka opłukać
wodą i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Jeśli były z lodówki należy wcześniej ocieplić je do temperatury pokojowej. Doprawić
solą i odstawić.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C oraz przygotować garnek albo naczynie żaroodporne.
Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki o grubości 1/2 cm, opłukać w wodzie i dokładnie osuszyć.
Oliwę rozgrzać na patelni, położyć udka skórką do dołu i smażyć około 4 minut, aż skórka będzie złota i chrupiąca. Przewrócić na drugą stronę i również smażyć przez około 3-4 minuty.
Kurczaka przełożyć do naczynia a na patelnię wrzucić pokrojone
ziemniaki i
czosnek w łupinach i smażyć przez 3minuty po czym wrzucić do naczynia z
kurczakiem. Na tą samą patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę
paprykę i obsmażać przez chwilę. Dodać do
kurczaka i
ziemniaków.
Fasolę odcedzić na sicie i przepłukać zimną
wodą, odsączyć. Dodać do garnka, włożyć
tymianek, warzywa z
bulionu i łyżkę
masła ( jeśli używamy ).Zagotować
bulion, wlać do garnka, przykryć i wstawić do piekarnika na godzinę. W połowie pieczenia zdjąć pokrywkę.